Anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Det er den 22. december og vinden blæser ind over Norfolk. Før hendes datter blev født var julen ikke noget arkæologen Ruth Galloway gik så meget op i. Men nu er hendes datter lidt over et år gammel og hun skal have en rigtig jul. Ruth beslutter sig derfor for at købe et rigtigt juletræ, gøre huset rent, pynte lidt op, lave julemad og købe gaver. Men tiden flyver og selv de bedste planer kan gå galt.

Min anmeldelse 

Jeg er stor fan af krimiserien om arkæologen Ruth Galloway og derfor blev jeg også så glad, da jeg så der var udkommet en lille julehistorie om Ruth, Nelson, Cathbad og de andre skønne karakterer fra universet. På bagsiden af bogen står der at det er en selvstændig historie og kan læses uafhængigt af de øvrige bøger i serien – dette er måske også rigtig nok, men jeg tror simpelthen at man vil synes historien er lidt for tynd og kedelig, hvis ikke man i forvejen kender til karaktererne. For den er altså lidt tynd og jeg tænker mest af alt det er en hyggelig lille ekstrahistorie for os der i forvejen er Galloway-fans.

I bogen følger vi Ruth, som er opsat på at gøre hendes datters første rigtige jul hyggelig. Lidt af en prøvelse for en kvinde som ellers aldrig er gået op i jul. Historien er skrevet med personalfortælleren i nutid.
Jeg plejer at elske Ruth, som altid er helt sin egen og den perfekte blanding af badass, selvstændig, sårbar og omsorgsfuld. Dette er dog en meget kort historie og hvis man ikke i forvejen kender Ruth, ville man nok ikke rigtig føle man lærte hende at kende i denne. Jeg kan dog ikke helt være sikker på dette, da jeg jo har et indgående kendskab til hende og serien fra de tidligere bøger, men jeg synes ikke helt jeg kunne mærke hende så stærkt i denne bog som jeg ellers plejer.
Vi møder også kort den skønne druide Cathbad, Harry Nelson, veninden Shona og nogle andre bipersoner vi kender fra bogserien. Dialogerne er ligeså velskrevne som de plejer og jeg kunne også fint fornemme stemningen mellem de forskellige personer, men jeg tror absolut at dette skyldes at jeg kender serien. For ellers er historien og karakterbeskrivelserne altså temmelig overfladiske.

Dette er jo en julehistorie og derfor håbede jeg også lidt at den kunne bidrage til julestemningen. Ikke fordi jeg egentlig havde behov for hjælp til at kickstarte mit julehumør – jeg har været i julestemning siden oktober. Men det var et fint lille bidrag til stemningen, så jeg tænker fint den kan læses hvis man har brug for lidt hjælp til at komme i julestemning. Jeg følte i hvert fald jeg kunne dufte glöggen og fornemme julestemningen der efterhånden begynder at ramme Ruth en lille smule. Det er en lille hyggelig historie som byder på lidt humor og en lille smule alvor – ligesom vi kender fra serien. Og så kan jeg godt afsløre at julen, i vanlig Ruth Galloway-stil, ikke kommer til at gå helt efter planen.

Ruth Galloway- bøgerne er jo som bekendt krimier. Og der er da også en lille smule krimi i denne her; noget vigtigt er i hvert fald blevet væk og skal gerne findes igen. Man skal dog ikke læse denne her hvis man ønsker en julekrimi med et stærkt plot, for det har den altså ikke. Det havde jeg dog overhovedet heller ikke forventet på de 47 sider bogen er, så det gør mig ikke det store.

Jeg vil anbefale Det første juletræ til læsere der i forvejen er bekendte med og glade for Ruth Galloway-universet. Det er en hyggelig lille sidehistorie til den egentlige serie, som kan bidrage til lidt ekstra julestemning. . Jeg har været meget i tvivl om min vurdering i forhold til antallet af stjerner. For bogen lever bestemt op til at skabe lidt julestemning, det var dejligt med et lille julegensyn med karaktererne fra Ruth Galloway-universet og jeg var glad for den havde den gode blanding af humor og alvor som vi kender fra serien. Jeg synes dog samtidig den var for kort og for overfladisk og vil nok ikke gøre det store for læsere, der ikke i forvejen kender serien. Jeg er dog endt på tre stjerner fordi den er helt fin, men ikke noget udover det ordinære. Dette betyder dog ikke at den ikke er læseværdig, for det er den altså for os der i forvejen elsker serien. Dette viser dog også, at man ikke bare kan vurdere om en bog er værd at læse ud fra antallet af stjerner.

3 ud af 6 stjerner

Udgivet på Gads Forlag, november 2020

Antal sider: 47

Oversat til dansk ved Lærke Pade