Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Året er 1920 og Louisa Cannon drømmer om en vej ud af fattigdommens London, en by, der er hårdt mærket af den netop overståede verdenskrigs rædsler. Louisas redning bliver en ansættelse hos familien Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Som kombineret barnepige og selskabsdame for de seks Mitfordsøstre får hun adgang til en helt ny og fortryllende verden. Især knytter hun sig til den eventyrlystne og smukke sekstenårige Nancy, den ældste af søstrene, der elsker detektivhistorier og brænder for at opleve verden uden for godset. Men da sygeplejersken Florence Nightingale Shore, der er guddatter til sin berømte navnesøster, myrdes på toget til Hastings, husker Louisa, at hun har set noget i det tog, der måske kunne være af betydning. Sagen vækker opsigt, og snart vikles både Louisa og Nancy ind i en mordgåde, der er lige så spændende, som den er livsfarlig

“Mitfordmordene-mysteriet på Asthall Manor” er en bog som på en og samme tid tilbyder den nostalgiske stemning fra slægtsromaner og spændingen fra en kriminalroman og det er altså en ret fantastisk kombination. Den foregår i starten af 1920erne, hvor vi følger opklaringen af et mord på sygeplejerske Florence Shore samtidig med at vi følger livet hos Mitfordfamilien. Dette er første bog i serien om Mitfordfamilien og er inspireret af den virkelige Mitfordfamilie.

De personer vi møder i bogen fremstår alle tydelige og man fik en klar fornemmelse af hvem de er.
Vi møder blandt andre Louisa som prøver at komme væk fra sin tyranniske onkel og søger job hos familien Mitford. Louisa er en meget sympatisk hovedkarakter, som man næsten ikke kan undgå at holde af. Jeg ønskede virkelig at det gik hende godt hele bogen igennem. Vi møder også den unge Nancy, som er en af døtrene. Hun er en underholdende karakter som er både åben, nysgerrig, fremme i skoene og har hjertet på rette sted. En anden central karakter i historien er politimanden Guy, som arbejder ved jernbanepolitiet men som brændende ønsker at stige i graderne og få sin families anerkendelse. Han fremstår meget sympatisk; han er arbejdsom, rolig, venlig og lidt kikset.
Generelt fremstår alle karaktererne troværdige og selv bipersonerne er godt beskrevet. Der er både personer man holder af, personer som man bestemt ikke holder af og personer man nærer en vis ambivalens omkring.

Det er en særdeles velskrevet bog, hvor læsningen er flydende og siderne nærmest vender sig selv. Der er gode beskrivelser af omgivelser og miljø, så man tydeligt fornemmer forskellen i samfundslagene og kan se de forskellige scener for sig. Dialogerne er også velskrevne og virker troværdige ud fra den tid historien udspiller sig.

Det er en bog med flere spændingsniveauer. Dels er det interessant at se om mordet på Florence bliver opklaret og dels er det interessant at følge alle de personlige problemer vi præsenteres for. Den er dog ikke spændende på den måde at jeg sad og holdt vejret i spænding, men det er alligevel fantastisk god underholdning. Der er flere overraskelser undervejs i bogen og der venter også læseren noget af et plottwist i slutningen.

Jeg vil anbefalede “Mitfordmordene – Mysteriet på Asthall Manor” til stort set alle, som søger en underholdende og lettilgængelig læseoplevelse. Jeg håber snart vi hører noget mere til Mitfordfamilien og de øvrige karakterer fra Jessica Fellowes!

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet af Politikens Forlag, marts 2018

Antal sider: 398