Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Jentas, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Forlaget skriver:
Midt om natten lyser himlen over byen op af tre voldsomme ildebrande. Det er ikke bare et tragisk sammentræf. For kommissær Helen Grace varsler flammerne mødet med en ondskab uden fortilfælde.
Seks brande inden for et døgn. To omkomne. Adskillige tilskadekomne. Det er, som om nogen ønsker at brænde byen ned til grunden … Det står hurtigt klart, at det ikke drejer sig om en pyroman, der får et sygt kick ud af ilden, men noget langt mere uhyggeligt. Men hvordan blev ofrene udvalgt? Og hvem bliver den næste?
Hele byen er i højeste alarmberedskab, og Helen og hendes folk må minutiøst gennemgå de udbrændte rester på jagt efter brandstifteren, hvis trang til ild lægger menneskers liv i aske.
Et enkelt fejltrin kan betyde afslutningen på Helens karriere – og på flere menneskeliv. Mens presset stiger, og flere bygninger står i brand, truer Helens egne dunkle drifter med at fortære hende …

Min anmeldelse 

Tampen brænder er fjerde del i serien om vicekriminalkommisær Helen Grace. Der er en afsluttet kriminalhistorie i hver enkelt bog, men for at få mest muligt med af personernes udvikling og privatliv vil jeg anbefale at man læser bøgerne i udgivet rækkefølge – der er nemlig en del hentydninger i bogen til ting der er sket i fortiden og som ikke præsenteres nærmere for læseren i denne historie. De tidligere bøger i serien er: Okker Gokker , Bro Bro Brille og Dukkehuset.
Jeg var ret begejstret for de foregående bøger i serien og mine forventninger til denne var derfor også høje. Jeg vil ikke sige at jeg blev decideret skuffet over Tampen brænder, men jeg synes altså ikke helt at den lever op til sine forgængere.

Persongalleriet er dog fortsat interessant i denne bog. Vi får selvfølgelig et gensyn med vicekriminalkommisær Helen Grace, som er både intelligent, sympatisk og omsorgsfuld overfor nærmest alle andre end sig selv. Hun kæmper mod nogle vilde indre dæmoner og hun er en spændende karakter at følge. Herudover får vi også et gensyn med hendes kollega Charlie, som prøver at navigere i  livet som arbejdende mor og få det hele til at gå op i en højere enhed, selvom det bestemt ikke er let, og særligt ikke i hendes erhverv. Hun er fortsat en empatisk karakter, og selvom jeg nogle gange synes hun virker til at have lidt for ondt af sig selv, så er hun altså også ret stærk. Vi møder også flere af deres kollegaer og så får vi lov at følge nogle af de levende ofre i brandstifter-sagerne. Historien er skrevet i datid med personalfortællervinklen hvor vi skiftevis følger de forskellige personer fra efterforskningsholdet samt førnævnte ofre. Dette er medvirkende til at selv bipersonerne bliver levende. Samspillet mellem de forskellige personer er desuden troværdigt, hvilket bl.a. skyldes de velskrevne dialoger.

Ligesom de tidligere bøger i serien byder Tampen brænder på korte kapitler med små cliffhangers hvilket normalt er med til at skabe et højt spændingsniveau – og det gør det på sin vis også i denne bog, men jeg sad altså aldrig helt ude på kanten af stolen og bed negle af spænding, mens jeg ikke kunne vente på at vende næste side i bogen, som jeg gjorde med de tidligere bøger. Historien og plottet er ellers både originalt og interessant, men jeg blev bare aldrig sådan rigtig fanget af historien.

Jeg vil dog alligevel anbefale Tampen brænder til andre fans af serien om Helen Grace. For selvom den, i min optik, ikke helt lever op til de andre bøger ud fra spændingsbarometret, så er det altså en interessant historie og et glædeligt gensyn med Helen og co. og jeg glæder mig til (forhåbentlig) at læse mere om dem fremadrettet. Jeg sender derfor også 4 stjerner afsted for et gennemtænkt og originalt plot og for det fantastiske persongalleri.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Jentas, oktober 2018

Antal sider: 393

Oversat til dansk af Stig W. Jørgensen