Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Tuupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, Matthew Cave, med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse.
Matthews far, Tom, var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for dobbeltdrab og blev tvunget til at flygte og leve i skjul. I forbindelse med Arnaqs forsvinden vækkes den gamle Thule-sag til live, og det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i Tom.
Sideløbende kæmper Matthew i blinde for Arnaqs liv og forsøger samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft , så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord …

“Kold angst” er den selvstændige fortsættelse til den anmelderroste “Pigen uden hud”. “Kold angst” kan godt læses uden at have læst den foregående bog, men der trækkes tråde tilbage til den første historie, så for at få mest muligt ud af sin læseoplevelse vil jeg anbefale at man læser “Pigen uden hud” først.

Nordbo har skabt et meget interessant persongalleri. Vores hovedperson Matthew er journalist og er flyttet til Grønland efter en ulykke hvor han mistede sin hustru og ufødte datter. Det er interessant at følge hans udvikling og sorgbearbejdelse ved siden af krimidelen i historien. Han fremstår som en sympatisk hovedperson, som er retfærdig, arbejdsom og venlig. Vi kommer dog også ind i den lidt mørkere del af hans sind, hvor hans sorg befinder sig, hvilket er med til at gøre ham mere menneskelig og troværdig. Vi møder også Tupaarnaq som fortsat er en stor del af Matthews liv på Grønland. Tupaarnaq er en kvinde som primært fremstår utilnærmelig og rå, formentlig grundet hendes meget barske fortid. Vi får dog nogle blødere sider at se af hende i denne bog og hun bliver efterhånden mere sympatisk omend hun fortsat har nogle ret usympatiske karaktertræk. Det var også spændende at følge udviklingen i Matthew og Tupaarnaqs relation. Alle karakterer er generelt beskrevet godt og selv bipersonerne står tydeligt frem for læseren.

Det er helt tydeligt at Nordbo har et indgående kendskab til Grønland, hvor historien foregår, hvilket er medvirkende til at læsningen bliver meget autentisk. Dette viser sig først og fremmest i de malende beskrivelser af omgivelserne, hvor jeg nærmest selv kunne mærke den bidende kulde og se landskabet tydeligt for mit indre, på trods af, at jeg aldrig har været på Grønland. Det viser sig dog også i hans kendskab til den grønlandske kultur, som også skildres i “Kold angst” og i de politiske problemstillinger vi også præsenteres for.

Der er spænding allerede fra første side og det er én af den slags bøger hvor siderne nærmest vender sig selv. Sproget er flydende og lettilgængeligt og selv dialogerne er troværdige. Vi følger jo både Toms historie fra starten af 1990erne og Matthews historie i 2014, men når historien skifter i tid er det angivet i starten af kapitlet, hvilket skaber en overskuelighed for læseren.  Kapitlerne er forvoldsvist korte og slutter alle så spændende, at man hele tiden lige er nødt til at læse lidt mere. Tiden flyver simpelthen afsted i selskab med “Kold angst”. Nordbo formår desuden at skrive så jeg næsten selv kunne mærke frygten, som vores karakterer oplever i bogen. Det løb mig flere gange koldt ned ad ryggen og jeg sad også flere gange med hjertebanken.

Det er også en krimi med dybde da den tager nogle tunge problemstillinger op, såsom misbrug af børn, som desværre er meget almindeligt på Grønland. Det er barsk læsning og er altså ikke for sarte sjæle – men det afspejler jo virkeligheden, hvilket er med til at gøre det endnu mere skræmmende.
Vi præsenteres også for medicinske forsøg og korruption – og selvom det er nogle ret forskellige emner så går det hele op i en højere enhed og læseren kan ikke undgå at reflektere lidt, både under læsningen og efterfølgende.

Jeg vil anbefale “Kold angst” til alle krimifans som sætter pris på en velskrevet fortælling med et godt plot og interessante karakterer kombineret med seriøse emner og et højt spændingsniveau. Jeg glæder mig allerede til tredje bind udkommer!

6 ud af 6 stjerner.

Udgivet af Politikens Forlag, marts 2018

Antal sider: 367