Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Det er Thanksgiving-tid i den lille idylliske landsby Three Pines i det sydlige Montreal, men højtiden er ikke så hyggelig som den plejer at være. En tidlig morgen findes Jane Neal, et vellidt medlem af det lille samfund, nemlig død i skoven. Den erfarne kriminalkommisær fra Quebecs politi Armand Gamache bliver sat til at lede sagen og sammen med sit lille hold sætter han efterforskningen igang – og det vil snart vise sig at den lille by gemmer på nogle mørke hemmeligheder.
Mørkt motiv er den første bog i krimiserien om Armand Gamache.

Min anmeldelse 

Først og fremmest vil jeg lige rose omslaget på denne bog, for shit altså, hvor er den lækker at se på. Den drager mig virkelig med den flotte kombination af mine yndlingsfarver og det flotte landskab med den store flotte og enkle skrifttype. Dette har dog ikke nogen betydning for selve historien, men jeg synes simpelthen, at den er så flot at det fortjener at blive nævnt. Nå, nu til min egentlige anmeldelse.

Dette er fra forlagets side beskrevet som en hyggelig krimi og det vil jeg absolut give dem ret i. Mord er selvfølgelig aldrig hyggelige, I må ikke misforstå mig her, men jeg tror at jer krimielskere forstår hvad jeg mener. Det er ikke en voldsomt barbarisk eller uhyggelig krimi, men nærmere en helt klassisk krimi med en hyggelig hovedperson og stemning i. Sådan en krimi man læser, når man ikke har lyst til det helt vilde, men samtidig gerne vil læse en god historie, som formår at holde én fanget.

Historien er fortalt med den alvidende fortæller hvor vi skiftevis bliver inddraget i de forskellige personers tanker. Den springer ind og ud af de forskellige karakterer, samtidig med at vi får fortalt hvad der sker rundt omkring dem. Dette gør at vi får et stort indblik i hvem de forskellige karakterer hver især er og får historien fra flere vinkler. Hovedpersonen, og dermed også den vi følger mest er dog kriminalkommisæren Armand Gamache. Jeg elsker i øvrigt hans efternavn. Jeg er klar over, at det nok ikke udtales Gamache som i gamachebuks og nok har en mere fransk udtale, men jeg synes alligevel det er et skønt navn. Og han er altså også en ret skøn karakter. Han går med en klassisk burberryfrakke og man fornemmer at han udefra ligner en klassisk kriminalkommisær, men han er faktisk en meget original karakter. For det første fordi han ikke har en masse personlige problemer – han virker faktisk som en mand i balance og med et godt parforhold, hvilket jo ikke er noget vi ser voldsomt tit i krimier i dag. Men lur mig, om ikke han vil komme ud for nogle personlige problemer i de senere bøger? Jeg ved det dog ikke, men andet ville altså komme lidt bag på mig. Han er den type jeg gerne ville arbejde med, hvis jeg var efterforsker. Han er nemlig både eftertænksom, observant, venlig, men alligevel bestemt når dette kræves og så virker han til at have en stor retfærdighedssans og respekt for de døde og de efterladte. Ham glæder jeg mig virkelig til at følge i de efterfølgende bøger!

Hvis du er til de actionprægede krimier hvor spændingsniveauet ligger højt hele bogen igennem, så vil jeg ikke anbefale dig denne. Spændingen i denne her er nemlig mere nedtonet, men dog stabilt hele bogen igennem. Jeg er selv til en god blanding, men dette her var lige præcis hvad jeg havde brug for lige nu, hvor jeg blot ønskede noget læsning at koble helt af med. Og det er dét jeg elsker så meget ved krimigenren – at der er en bog til hvert eneste sindsstemning man måtte have. Jeg vil også lige rose forfatteren for at overraske mig hen mod slutningen, for jeg havde altså ikke regnet plottet ud – og så var jeg ret glad for at der bliver bundet en fin sløjfe på hele historien, så jeg ikke sad tilbage med nogle ubesvarede spørgsmål.

Noget jeg elskede særligt meget ved Mørkt motiv var de flotte beskrivelser af omgivelser og miljø. Jeg kunne nærmest se den lille by og de forskellige scener for mig og mærke den helt særlige landsbystemning, som hersker i Three Pines. Og jeg er jo, som bekendt for nogle af jer, en sucker for bøger der foregår i de mindre byer.

Jeg vil anbefale Mørkt motiv til krimilæsere som har lyst til en mere rolig og hyggelig læseoplevelse, som ikke forlanger det store af én, men hvor man bare kan koble hjernen fra og nyde at lade sig gribe med af fortællingen. Den minder mest af alt om de gode gamle klassiske krimier, men med et moderne twist. Jeg vil anbefale den til læsere som er glade for bøger af bl.a. Anna Grue og Mari Jungstedt, da spændingsniveauet og stemningen i bogen minder meget om disse, samtidig med at den er noget helt for sig selv.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (En del af Politikens forlag), marts 2020

Antal sider: 328