Reklame, da dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Det er højsommer og Armand Gamache og hans kone Reine-Marie fejrer deres bryllupsdag og holder ferie på det luksuriøse Manoir Bellechasse. Men de er ikke alene på hotellet. Den velhavende Irene Finney og hendes fire voksne børn er nemlig ankommet for at afholde en mindeceremoni for deres afdøde mand og far. Og da man pludselig opdager et lig på Manoir Bellechasse, må familien sørge over endnu et tabt medlem. Som gæst på hotellet hvirvles Armand Gamache øjeblikkeligt ind i sagen.

Min anmeldelse 

Mordet på manoir Bellechasse er den fjerde bog i serien om kriminalkommisæren Armand Gamache og beboerne i den lille canadiske by Three Pines. De andre bøger i serien lister jeg lige op herunder (hvis du klikker på titlen kan du læse min anmeldelse af de respektive bøger)
1. Mørkt motiv

2. Nådestødet

3. Døden i april

Hvis du har læst mine anmeldelser af de tidligere bøger er du nok ikke i tvivl om, at jeg er temmelig begejstret for denne serie og du kan måske også forestille dig hvor glad jeg blev, da bog nummer fire også lå klar derhjemme til at blive læst. Du kender måske endda selv følelsen? Det er altså noget af det bedste ved bogserier: forventningens glæde når der endelig kommer en ny og man kan komme tilbage til de personer man efterhånden er begyndt at holde af. Og det var da bestemt også et dejligt gensyn, men den foregår altså nærmest ikke Three Pines og derfor savnede jeg altså nogle karakterer som jeg havde glædet mig til et gensyn med – men mon ikke de kommer tilbage i den næste bog?

Persongalleriet er dog stadig skønt selvom jeg savnede at se lidt mere til beboerne i Three Pines – vi får til gengæld nogle nye bekendtskaber: personalet på det luksuriøse hotel Manoir Bellechasse og en familie der er på besøg på hotellet denne sommer. Og den familie må man nok sige er interessant. Der er en masse små intriger og de spændinger som på én gang er både hovedrystende dumt, en anelse morsomt og lidt skræmmende. Det er en familie hvor man i hvert fald ikke taler om problemerne, men i stedet straffer hinanden med små stride bemærkninger og handlinger. De spændinger der er mellem personerne i den familie er altså virkelig godt skildret.
Men det er ikke kun nye bekendtskaber vi møder i bogen. Vi møder selvfølgelig også kriminalkommisæren Armand Gamache, som jo er hovedpersonen i bøgerne, og hans kone Reine-Marie. Og Gamache er ligeså skøn som han plejer at være. Intelligent, varm, rolig og alligevel med pondus. I denne bog får vi et endnu større indblik i hans fortid, som gav mig endnu mere respekt for ham. Han bliver bare en mere og mere sammensat karakter for hver bog og han er næsten umulig ikke at holde lidt af. Og jeg vil også godt afsløre at der er også nogle få fra Three Pines som får en central rolle i denne bog, selvom vi er lidt væk fra byen her – men hvem vil jeg ikke afsløre, da det skal være en overraskelse hvis man vælger at læse den.

Miljøbeskrivelserne er endnu engang virkelig fine. Jeg kunne nærmest se det fine hotel i de smukkeste omgivelser for mig, mærke spændingerne mellem de forskellige karakterer og ikke mindst se personerne for mig mens jeg læste, hvilket gjorde historien levende.
Selve plottet er som en klassisk ‘who dunnit’ krimi. Der sker et mord på et hotel og morderen må befinde sig et sted på det hotel. Det var derfor også lidt underholdende at gætte med på hvem morderen mon er og jeg vil gerne afsløre at jeg ikke havde regnet det ud. Spændingsniveauet er egentlig rimelig roligt hele bogen igennem uden at det på noget tidspunkt blev kedeligt.

Jeg vil anbefale Mordet på Manoir Bellechasse til læsere som også er glade for de tidligere bøger i serien. Det er en serie jeg vil anbefale at man læser kronologisk, da den i høj grad er karakterbåren. Hvis man endnu ikke er gået igang med serien kan den anbefales til læsere der leder efter en krimiserie med et skønt persongalleri, gode miljøbeskrivelser og som ikke forlanger for meget af læseren. Kort sagt: en serie til læsere der elsker hygge-krimi-genren. Åh, altså hvor er jeg glad for denne serie og jeg glæder mig allerede nu til den næste bog udkommer.

5 ud af 6 stjerner

 

 

 

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag), juli 2020

Antal sider: 412

Oversat til dansk ved Helena Fjelstrup Brennum