Reklamelink, hvis du klikker på linket nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Da ambulancen ankommer til en alvorlig trafikulykke i det nordlige Spanien er Manuels mand, Álvaro, allerede død. Et familiemedlem har identificeret den døde, men hvad lavede Álvaro nær sit fødested i Galicien, når han havde sagt, at han skulle på forretningsrejse til Barcelona? Og hvorfor har han aldrig fortalt Manuel om sin velhavende familie og adelige titel som markis?
Politiet afslutter bemærkelsesværdigt hurtigt opklaringsarbejdet, og hos Álvaros familie møder Manuel kun kulde og afvisning. Sammen med en stædig pensioneret politimand og en af Álvaros barndomsvenner kaster Manuel sig nu ud i opklaringen af, hvad der kan være sket, og hvad der gemmer sig bag den tilsyneladende privilegerede familiefacade. Noget tyder nemlig på, at Álvaro ikke er den eneste, der har lidt en mystisk død.

Min anmeldelse 

Dolores Redondo er en af Spaniens bedst sælgende forfattere og har tidligere udgivet Baztán-trilogien, som jeg dog ikke har læst. Alt dette vil jeg give dig har vundet den litterære pris Premio Planeta i 2016.

Dette er mit første møde med forfatteren og jeg er imponeret over hendes måde at komponere en historie på. Hun får serveret en kærlighedshistorie, en slægtshistorie og en kriminalhistorie i én og samme bog, samtidig med at hun forholder sig samfundskritisk til både den katolske kirke og den korruption der desværre ofte finder sted blandt de mere magtfulde familier.

Herudover er persongalleriet også interessant og alsidigt. Vi følger primært forfatteren Manuel, som lige har mistet sin mand, Álvaro i en bilulykke. Historien er skrevet med personalfortællervinklen, primært ud fra Manuels synspunkt. Vi følger ham derfor tæt hele fortællingen igennem og vi bliver inddraget tæt i hans jagt på sandheden – både om Álvaros død, men også om det dobbeltliv Álvaro tydeligvis har levet. Herudover bliver vi også ført tilbage til hans tid sammen med Álvaro og vi præsenteres hermed for en rørende kærlighedshistorie. I Manuels historie får vi også et indblik i hvordan hans liv er som forfatter og hvor svært det kan være at skrive en god og ærlig historie. Manuel er en sympatisk og nuanceret protagonist som både er følsom og handlekraftig – omend han forsøger at undgå at mærke sig selv for meget, da han bærer på meget smerte indeni.
Vi møder også en del bipersoner, hvoraf nogle klart stod stærkere end andre. Der var desværre nogen som jeg hurtigt glemte igen, hvilket gjorde at jeg blev lidt forvirret når de igen optrådte i historien, fordi jeg ikke lige kunne huske hvem de var. Men alle de centrale personer er dog fint beskrevne og jeg fik en klar fornemmelse af hvordan de hver især var. Særligt den pensionerede politimand Noguiera, som hjælper Manuel med opklaringen af sagen, stod skarpt. Han var en nuanceret karakter, som umiddelbart fremstår brysk, men det viser sig at han også har en blødere side. Han har dog, i min optik, en overvægt af utiltalende karaktertræk, men jeg følte alligevel at jeg havde en klar fornemmelse af hvordan er som person og hans samspil med Manuel og deres relations udvikling er interessant at følge.

Sproget er flot og visse steder nærmest poetisk samtidig med at læsningen var flydende. Både følelser, omgivelser og miljø er beskrevet detaljerigt og levende, hvilket jeg er ret imponeret over. Historien fangede mig fra første side og holdt mig fast indtil sidste side var læst. Der er en masse mystik, som allerede optræder ret hurtigt i bogen – og jo længere vi kommer ind i historien, des mere mystik optræder der og jeg sad flere gange helt forvirret tilbage, men på den gode måde. Der kommer løbende en masse sandheder frem i lyset og de bliver altså ved med at komme helt frem mod slutningen. Så selvom det ikke er en voldsomt actionpræget bog, er den altså alligevel ret hæsblæsende!

Alt dette vil jeg give dig er en imponerende thriller som absolut kan anbefales til folk der sætter pris på læsning med en masse mystik, hemmeligheder, et flot sprog og en vis dybde.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (En del af Politikens Forlag)

Antal sider: 623

Oversat til dansk ved Kirsten A. Nielsen