Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Da en ung, handicappet mand findes dræbt og derefter smidt i en swimmingpool i en forstad til Aarhus, indvilliger psykiateren Christian Falk igen i at hjælpe politiet med en gerningsmandsprofil. Men det kommer han til at fortryde. For pludselig står han i sit livs værste mareridt, hvor han er midtpunkt for efterforskningen og risikerer at miste alt – både privat og professionelt. Med politiet i hælene forsøger han at finde ud af, hvem der vil ham til livs, men skal samtidig kæmpe mod to gamle fjender, der forsøger at udnytte situationen til at tage en frygtelig hævn over ham.

Min anmeldelse 

En djævelsk plan er sidste bind i trilogien om psykiateren Christian Falk, der hjælper Østjyllands Politi med gerningsmandsprofiler i særligt vanskelige kriminalsager. Hvis ikke man har læst de to første bøger i serien, vil jeg anbefale at man læser dem først, da der er flere referencer i En djævelsk plan til episoder, der har fundet sted i de tidligere bøger. De to foregående bøger i serien hedder Brændte sjæle og Kragemanden og jeg var vildt begejstret for de to første bøger og mine forventninger var derfor ret høje til denne udgivelse. De blev dog også indfriet langt hen ad vejen. 

Det var først og fremmest et glædeligt gensyn med den intelligente og engagerede psykiater Christian Falk, som er en både sympatisk og nuanceret hovedperson. Han har også gennemgået en stor udvikling siden den første bog og er nu så småt faldet til ro med sin kæreste Emma og Emmas datter.  Emma er tidligere psykiatrisk patient og arbejder nu som psykolog. Sammen har de startet en privatklinik og både her og i hjemmet fornemmes det at de har et godt samarbejde og samspil med hinanden.
Herudover får vi også et gensyn med politibetjenten Victor, som har en større rolle i denne bog. Han bor med sin demente far og virker som et omsorgsfuldt, men lidt ensomt menneske. Vi møder også de mere usympatiske karakterer: Kriminalkommisæren Kragh og den lidet flatterende psykiater Mikkelsen, som ikke ligefrem arbejder ud fra de etiske retningslinjer.
Man fornemmer tydeligt hvordan samspillet er mellem de forskellige personer, hvilket bl.a. skyldes de velkonstruerede dialoger.
Bogen er skrevet med personalfortælleren som valgt fortællervinkel, primært ud fra Christians synspunkt og den er skrevet i datid. Dette fungerede rigtig godt, da vi virkelig kom tæt på Christians refleksioner og jeg kunne nærmest fornemme hans paranoia, frustration, forvirring og afmagt over den uheldige og mystiske situation han pludselig er endt i.

Historien starter ud med en spændende prolog og spændingen fortsætter faktisk hele vejen igennem. Der sker mange ting, men kan som læser fint følge med alligevel. Jeg havde egentlig ret hurtigt regnet plottet ud, men jeg blev dog alligevel lidt i tvivl flere gange undervejs, om mit bud nu også var rigtigt – og når forfatteren kan køre sådan rundt med én, som Wolf gør, så gør det ikke helt så meget at man hurtigt havde regnet det ud. Der var dog også mange overraskelser undervejs i læsningen og jeg kan godt afsløre at de bliver ved med at komme helt frem til det allersidste punktum.

Sproget er flydende og kapitlerne er forholdsvist korte. Dette kombineret med det høje spændingsniveau og forfatterens evne til at overraske læseren gang på gang, gjorde at jeg hele tiden havde lyst til lige at læse lidt mere og jeg vil bestemt kategorisere denne krimi som værende en rigtig pageturner. Jeg er vild med at vi både får lov at komme tæt ind på vores hovedpersons privatliv, samtidig med at vi får lov at tage del i opklaringsarbejdet uden at det bliver alt for actionpræget.

Jeg er på en måde lidt trist over at dette var den sidste bog i serien om Christian Falk, men samtidig synes jeg egentlig at det er en perfekt afslutning på hans historie. Hvis man har læst de to tidligere bøger i serien med begejstring er En djævelsk plan altså et absolut mustread.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget People’s Press, august 2018

Antal sider: 277