Anmeldereksemplar fra: Forlaget Hr. Ferdinand. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Midt i Quebec Citys isnende vinterkulde dykker Armand Gamache ned i én af de mere mystiske sager fra hans tid som kriminalkommissær. En mand findes myrdet i ens af byens ældste bygninger: et bibliotek hvor Quebecs engelsksprogede mindretal har samlet kildetekster og originale manuskripter om  sin historie. I forbindelse hermed åbnes der op for et mysterium, der har ligget i dvale i århundrede.
Samtidig er Beauvoir taget til Three Pines for at kigge nærmere på de hændelser der skete i den forrige bog i serien.
Altsammen mens både Gamache og Beauvoir prøver at komme sig over en voldsom hændelse.

Begrav dine døde er sjette bog i serien om Armand Gamache og Three Pines.

Min anmeldelse 

Jeg er virkelig vild med serien om kriminalkommissæren Armand Gamache, hans kolleger og beboerne i Three Pines. Det er et helt særligt univers at forsvinde ind i og jeg ser sådan oprigtigt frem til, når jeg skal i gang med en ny bog i serien. Desværre var jeg en anelse skuffet over denne her, som i min optik ikke lever helt op til den enkelthed og hyggelige stemning jeg kender fra de tidligere bøger. Det var dog ikke en grad hvor jeg føler jeg har spildt min tid på den og den har da også sine stærke sider – men det er altså ikke den bedste i serien.
For god ordens skyld vil jeg lige opliste de tidligere bøger i serien, før vi kommer til den egentlige anmeldelse. Dette er nemlig i høj grad en karakterdrevet serie og derfor vil jeg også anbefale at man læser de tidligere bøger i serien først:

  1. Mørkt motiv
  2. Nådestødet
  3. Døden i april
  4. Mordet på Manoir Bellechasse
  5. Den barske sandhed.

Der ligger i øvrigt anmeldelser på alle bøgerne her på bloggen. De kan findes ved at klikke her.

Nå, men videre til anmeldelsen af bogen.

Noget der ikke skuffede mig var persongalleriet. Det er ligeså skønt som det plejer – desværre er vi bare for lidt i Three Pines i denne her bog. Og det ærgrer mig lidt, for jeg elsker stemningen i den lille landsby.
Armand Gamache er stadig kriminalkommisær, omend han for øjeblikket holder fri og opholder sig hos sin gamle ven og mentor i Quebec. Han forsøger at komme sig over en voldsom hændelse på arbejdet og det var nærmest hjerteskærende at mærke hans sorg, dårlige samvittighed og generelt tyngede indre. Han gennemgår dog en udvikling i bogen, som jeg nød at følge.
Beauvoir var en del af samme hændelse som Armand er påvirket af og holder orlov fra sit arbejde, mens han prøver at komme sig. Han holder dog ikke helt fri og tager til Three Pines alene, for uofficielt at kigge på sagen fra tidligere bog igen. Beauvoir er egentlig lidt en arrogant mand, som jeg har haft lidt svært ved rigtig at holde af, men vi får et godt indblik i hans lidt mere sårbare sider heri og lærer ham derved bedre at kende, hvilket også gjorde at jeg sympatiserede lidt mere med ham end jeg tidligere har gjort.
Beboerne i Three Pines er som de plejer, men fylder ganske enkelt bare for lidt. Jeg føler knap nok jeg fik lov til at gense dem igen – pånær den gamle sure Ruth, som har nogle fine og stærke scener heri.
Vi får dog mødt en del nye bipersoner heri, hvor nogle var beskrevet fint og var genkendelige hele historien igennem, mens jeg desværre glemte nogle af dem hurtigt igen og havde lidt svært ved helt at skelne dem fra hinanden. Dette var dog særligt i den del af historien der foregår i Quebec, som simpelthen bare ikke rigtig fangede mig.

Historien foregår i tre forskellige spor, som alligevel bliver flettet lidt ind i hinanden – men jeg synes simpelthen det var for meget af det gode, som man siger. Der var simpelthen for mange historier at holde styr på og jeg sad desværre lidt med en oplevelse af, at dele af dem blev lidt for overfladiske – særligt hen mod slutningen.
Vi har en del der foregår ved Armand, som befinder sig i Quebec og bliver inddraget i en mordefterforskning, som trækker tråde tilbage til Quebecs historie.
En anden del foregår i Three Pines, hvor Beauvoir undersøger sagen fra Den barske sandhed endnu engang.
Og så er der den tredje del, som fylder mindst, men som faktisk var den stærkeste: små flashbacks tilbage til den hændelse der har sendt både Beauvoir og Gamache på orlov. Den bliver langsomt optrevlet imellem de andre historier, som minder der pludselig dukker op hos dem begge. Jeg kunne egentlig godt lide den måde at præsentere den fortælling for os, da det var med til at skabe en god dynamik og et godt spændingsniveau i bogen. Og det var egentlig meget godt, for jeg havde kedet mig for meget i Quebec-delen, hvis ikke de små flashbacks kom engang imellem. Det er dog også en ret hjerteskærende fortælling og hændelse.

Generelt er denne historie lidt mere dyster og med en mindre hyggelig stemning, end vi normalt oplever i Three Pines-serien. Jeg savnede egentlig lidt den hyggelige stemning og håber den kommer tilbage i den næste bog. Det er dog ikke sådan at den stemning vi kender fra de tidligere bøger er fuldstændig væk og det var da også et dejligt gensyn med de karakterer vi kender uanset.

Noget som jeg elskede var dog miljøbeskrivelserne. Særligt omgivelserne var så godt beskrevet, at jeg kunne se scenerne for mig og fornemme kulden der hersker i det snefyldte Quebec og Three Pines i februar måned.

Jeg vil anbefale Begrav dine døde til læsere der også er glad for bøgerne om Gamache og Three Pines-beboerne. Har man ikke læst bøgerne endnu vil jeg anbefale dem til læsere der er til de klassiske krimier. Jeg var dog ikke selv helt så glad for denne bog som de andre bøger i serien, men jeg ville samtidig ikke undvære denne del af den overordnede fortælling; for der sker nogle ting heri, som jeg tænker er vigtige at have med i sin videre læsning af serien. Man skal bare være forberedt på, at stemningen heri er lidt mere trist end vi er vant til.
De gode ting i bogen formår dog at trække den op på fire stjerner.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet november 2021

Antal sider: 443

Oversat til dansk ved Maria Marqvard Jensen