Anmeldereksemplar fra: Forlaget People’s. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

 

Om bogen

I en kasse gøres det makabre fund af en gennemspiddet død kvinde. Politiefterforskeren Mina Dabiri får tildelt sagen for Stockholms Politi. I sin efterforskning inddrager hun den offentligt kendte mentalist, Vincenct Walder, som skal bidrage med sin ekspertise i magi og non-verbal kommunikation. Langsomt peger mordet tilbage på en tidligere sag og en brutal seriemorder..

Min anmeldelse 

Allerede nogle måneder før udgivelsen af denne krimi modtog jeg en læseprøve – og ud fra den glædede jeg mig helt vildt til at læse hele bogen. Jeg blev dog desværre lidt skuffet, selvom bogen også har sine gode sider.

Noget af dét der særligt skuffede mig var persongalleriet. Der var simpelthen for mange karakterer der fremstod ret stereotype og dermed blev en anelse karikerede. Her tænker jeg særligt på bipersonerne efterforskeren Ruben, som er meget glad for kvindekroppen, og Vincents kone Maria, som er en meget jaloux kvinde. Der er også andre bipersoner, som var rimelig karikerede, men hvor der efterhånden optrådte lidt nuancer og som derfor kom til at fremstå lidt mere menneskelige. Der er selvfølgelig mennesker, der nok er som Ruben og Maria, men mit indtryk er nu altså,at langt de fleste mennesker trods alt har lidt flere nuancer i sig, end vi ser hos dem. Der forsøges da også at blive skabt et lidt andet billede af dem begge to, da vi nærmer os slutningen af bogen, men det var ikke tilstrækkeligt for mig, til at abstrahere fra følelsen af, at var to karikaturer. Måske det bliver bedre i de kommende romaner? Det håber jeg. Jeg vil i hvert fald gerne læse med og se om det sker.
Til gengæld fandt jeg hovedpersonerne, efterforskeren Mina og mentalisten Vincent, nuancerede og menneskelige. De bærer hver især på nogle triste hændelser i fortiden og er vant til at stå lidt udenfor normen. Mina har tvangshandlinger og et massivt fokus på og frygt for bakterier og Vincent beskriver sig selv som værende på autismespektret og har også sine egne små tvangshandlinger, som handler om at tælle. De er ikke perfekte nogen af dem, men de fremstod menneskelige og jeg ser frem til at møde dem igen i flere bøger fremadrettet.

Rent spændingsmæssigt kan bogen godt virke lidt langsom, på trods af, at den starter spændende ud. Det er altså ikke en krimi med en masse action eller et højt og intenst spændingsniveau. Man kunne så håbe, at spændingen var underliggende med et psykologisk præg og det har den da også – til tider. Men der var en del af bogen, hvor jeg helt ærligt kedede mig lidt. Særligt en tredjedel inde i bogen og frem til midten sad jeg altså lidt med følelsen af, at det hele trak lidt i langdrag. Jeg elsker egentlig romaner med detaljer, men der må også gerne noget der gør, at jeg alligevel bliver holdt fanget i historien, men her tabte den mig altså lidt. Jeg blev dog hægtet på igen, da vi kom lidt over halvvejs, hvor der igen opstod lidt spænding, hvor vi kom til at kende vores karakterer lidt bedre, og hvor der begyndte at komme lidt overraskelser og igen lidt psykologisk spil.

Plottet er jeg ret begejstret over. Det er tydeligt gennemtænkt og jeg sad ikke tilbage med de store spørgsmål efter end læsning – og så havde jeg ikke regnet det ud og blev derved overrasket. Og jeg elsker altså når krimiplots formår at overraske mig, da det efterhånden ikke sker så tit.  Noget andet jeg også var vild med var de gode miljøbeskrivelser og det flydende sprog og hele temaet omkring den menneskelige psyke, som historien kommer ind på ad flere forskellige vinkler. Herunder både ondskab, had, racisme, fortrydelser, afhængigheder, jalousi, psykiske lidelser og svigt.

Jeg vil anbefale Box til læsere der godt kan lide de detaljerige , lidt langsomme, krimier, med nogle unikke hovedpersoner og et overraskende og gennemtænkt plot. Selvom der var nogle ting i bogen, som jeg ikke var helt oppe at ringe over, var der andre ting, som jeg til gengæld var rigtig vild med og jeg ser frem til, at der kommer endnu mere om Mina og Vincent  i fremtiden.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet: September 2021

Antal sider: 647

Oversat til dansk Louise Ardenfelt Ravnild