Anmeldereksemplar fra: Forlaget Hr. Ferdinand. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Journalister har et ordsprog: “Historien gløder, hvis det bløder”. Og historien om en detoneret bombe på Albert Macready Middle School indeholder store mængder af blod. Holly Gibney fra detektivbureauet De Der Søger ser den direkte TV-dækning fra bombeattentatet, og da hun senere tænder for aftennyhederne, indser hun, at der er noget galt med den journalist, som først befandt sig på gerningsstedet. Sådan begynder Blodtørst, den fritstående fortsættelse til Outsideren, hvor den usædvanlige detektiv Holly skal opklare sin første solosag. 

Blodtørst er kun én af samlingens i alt fire fortællinger, der også rummer Mr. Harrigans telefon, Chucks liv og Rotten. 

Min anmeldelse

Jeg elsker Stephen Kings forfatterskab. Jeg har ikke læst alt af ham, men jeg har læst meget, og jeg er aldrig blevet skuffet. Og det blev jeg så absolut heller ikke over Blodtørst, som er hans nyeste udgivelse. Stephen King viser her, at han fortsat er i topform.

Blodtørst og andre fortællinger består af fire historier, som egentlig alle er vidtforskellige og dog alligevel har nogle fællestræk.

Ét af fællestrækkene er nogle fantastiske persongallerier. Det er noget af dét, som jeg generelt synes King er virkelig dygtig til; at skabe nogle karakterer, som er både nuancerede, menneskelige og troværdige. Dette selv på meget få sider og gennem meget få ord. Hver af de fire historier præsenterede altså nogle karakterer, som jeg både havde lyst til at investere mig i og følge – både hovedpersoner og bipersoner. Jeg vil dog her især lige nævne Holly, som vi også kender fra bl.a. Outsideren . Hun er simpelthen bare så fantastisk sej, sød og underholdende. Samspillet mellem karaktererne i samtlige historier var også stærkt og dialogerne velskrevne.

Min oplevelse med samlinger af flere historier er ofte at nogle er noget bedre end andre. I Blodtørst og andre fortællinger synes jeg dog, at alle fire historier opretholdt et højt niveau med både spænding, overraskelser, lidt uhygge, gode plots og så var de hver især tankevækkende. Jeg kedede mig ikke på noget tidspunkt- dog synes jeg at fortællingen, Blodtørst, som også lægger navn til bogen var en lille my bedre end de andre, men jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes hovedpersonen er en karakter jeg i forvejen var vild med og den fortalte lidt videre på historien fra romanen Outsideren, som jeg elskede. Dog vurderer jeg at novellen godt læses uden at have læst romanen først. I så fald får du nok bare lyst til det efterfølgende.

Noget andet, som jeg generelt synes King er fantastisk god til, er miljøbeskrivelserne, som også i denne her bog er knivskarpe. Man kan se scenerne for sig og nærmest mærke stemningen deri. Sproget er flydende og selvom der overordnet set er en dyster stemningen i historierne, får vi også af og til lidt indblik i den humor, som King også besidder. Som vi også ofte kender det fra Kings forfatterskab stifter vi også i denne samling bekendtskab med det overnaturlige midt i den verden vi ellers alle sammen kender.

Jeg vil anbefale Blodtørst og andre fortællinger til alle læsere, som i forvejen er vilde med Stephen Kings historier og originale skrivestil. Er man ny læser af forfatteren vil man dog også fint kunne starte her. Det er en virkelig god samling af moderne historier om ondskab i flere former, moderne teknologi, død, angst, hævn og selviskhed, men det er også fortællinger om rørende venskaber og relationer. Jeg tænker desuden, at disse fortællinger kunne fungere fint i en læseklub, da samtlige historier leder op til nogle refleksioner omkring bl.a. livsvalg, livsverdener, konsekvenserne af at vide hvad der sker i fremtiden, moderne teknologi og begrebet ondskab.
Man får i Blodtørst indblik i Stephen Kings talent for at skabe gode, medrivende og dystre fortællinger. Stephen King beviser endnu engang hvorfor han er min ultimative favoritforfatter.

 

6 ud af 6 stjerner

Udgivet: September 2021

Antal sider: 480

Oversat til dansk af Jakob Levinsen