Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Kandor, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Jacobs kone Maja er blevet indlagt på psykiatrisk afdeling med depression og psykotiske symptomer og han står nu alene med deadlines på jobbet og ansvaret for hjemmet og deres fælles søn Johannes. Han føler sig dog ikke tryg i sit eget hjem. Når dagslyset forsvinder tager skygger sære former og der opstår mærkelige lyde. Det hjælper ikke på den uhyggelige stemning at sønnen Johannes ændrer sig markant og har fået en usynlig ven. Jacob forsøger konstant at finde logiske forklaringer på alle tingene – men kan alting bortforklares med logik? Og kan Jacob redde sin familie?

Min anmeldelse 

Åh, hvor har jeg det ambivalent med denne bog og dette skyldes primært slutningen. Jeg kan ikke afsløre hvad der sker, da dette jo er en spoilerfri side, men jeg sidder simpelthen tilbage med en følelse af, at jeg simpelthen ikke forstod den. Måske er jeg nødt til at genlæse bogen for at finde en sammenhæng i slutningen og den øvrige historie, men det må så blive på et senere tidspunkt – og i min optik bør det heller ikke være nødvendigt i en velskrevet roman. Man må dog gerne skulle tænke lidt over slutningen, men det har jeg nu gjort i flere timer og kan stadig ikke forstå den. Og det irriterer mig. Særligt fordi jeg ellers synes det er en velskrevet og letlæst gyser for voksne.

Persongalleriet er overskueligt. Vi følger primært Jacob og Johannes som forsøger at komme gennem hverdagen mens Maja er indlagt. Den er skrevet i datid udfra Jacobs perspektiv. Jacob er en mand i 30’erne, bor i hus med sin kone og søn og så arbejder han meget. Det er tydeligt at kønsrollerne i hjemmet er rimelig stereotype, da han i hvert fald har lidt svært ved at skulle stå for de daglige gøremål i hjemmet, dog uden at det bliver karikeret. Han kan godt finde ud af at lave mad, gøre rent og vaske tøj, det er bare ikke hans normale opgaver i hjemmet. Det der gør Jacob interessant som karakter er at han langt hen ad vejen var relaterbar i forhold til de uhyggelige ting han pludselig oplever i sit hjem. Han er en voksen mand, som pludselig mærker sin frygt fra barndommen igen. Frygten for mørket og frygten for spøgelser. Han anerkender denne frygt og nogle gange tager den også helt overhånd, samtidig med at han hele tiden forsøger at finde logiske forklaringer og skubbe frygten i baggrunden. Jeg kan i hvert fald kende dette fra mig selv. Når jeg går på en mørk sti og pludselig hører en lyd eller når der er mærkelige lyde i hjemmet og man er alene hjemme. Man siger til sig selv, at det ikke er noget og der ikke er noget at være bange for, men alligevel kan mærke den lille følelse af frygt, ikke? Det er virkelig fint beskrevet heri.
Nogle få gange møder vi også Maja, som vi også lærer lidt at kende gennem nogle dagbogsnotater og enkelte andre bipersoner. Der er dog ingen overflødige karakterer og det sætter jeg altid pris på. Dem vi møder har alle en væsentlig betydning for historien. Desværre syntes jeg ikke at samspillet mellem de forskellige karakterer var vildt stærkt skildret.

Noget jeg dog elskede var stemningen i bogen. Den var fra starten af dyster og nærmest trykkende og i nogle scener var den direkte uhyggelig og dette holdt faktisk ved hele bogen igennem på ægte klassisk gysermanér. Hele romanen er dog skrevet i et roligt tempo, så det skal man altså være til. Det er ikke splattergys, men ovre i den mere psykologiske og paranormale genre, som også er den jeg personligt finder mest uhyggelig at læse.

Jeg vil anbefale Mulm til gyserfans der også elsker de paranormale gysere og som har lyst en letlæst én af slagsen – man skal dog være forberedt på, at man formentlig kommer til at tænke lidt over den når man har læst slutningen. Hvis du læser den og vil dele dine tanker om slutningen med mig efterfølgende hører jeg dog meget gerne fra dig, så vi lige kan tage en lille snak om den. I need answers.

Det er virkelig svært at give stjerner til en roman som jeg på nogle punkter er helt vild med, men som jeg på et andet punkt simpelthen ikke helt føler jeg har forstået, da det er virkelig svært så at vurdere et plot. For første gang i mit bogbloggerliv har jeg fortrudt at jeg vælger at give stjerner i mine vurderinger, for jeg er nærmest på bar bund lige her. Og det siger ikke så lidt, med tanke på alle de bøger jeg indtil nu har læst og anmeldt. Jeg vælger derfor at give den tre stjerner, da det er en midterkarakter. På nogle punkter er den under og på andre punkter er den over.

3 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Kandor, marts 2020

Antal sider: 203