Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Fra bagsideteksten:
En sen nattetime i en stille forstad til Minneapolis bryder ukendte gerningsmænd ind i Luke Ellis’ families hus, slår hans forældre ihjel og laster drengen ind i en sort varevogn. Hele operationen tager mindre end to minutter. Luke vågner på Anstalten, i et værelse som ligner hans eget, blot er rummet uden vinduer. Og når han åbner sin dør, er der andre døre; døre til værelser med andre børn som ham, børn med særlige evner inden for telekinese og telepati, som også er endt på Anstalten på samme måde som Luke. Kalisha, Nick, George, Iris, den tiårige Avery Dixon og Luke, alle befinder de sig i Forhuset.
Andre er flyttet til Baghuset, der ifølge Kalisha er som en stor insektfælde: ”Børnene tjekker ind, men de tjekker aldrig ud.” Anstaltens tilsynsførende, Mrs. Sigsby, og resten af personalet har kun ét for øje, nemlig skruppelløst at udvinde børnenes særlige evner. Hvis børnene samarbejder, giver personalet dem mønter til Anstaltens salgsautomater, og hvis de modsætter sig, er straffen brutal.
Flere og flere børn forsvinder til Baghuset, og imens bliver Luke mere og mere desperat for at slippe ud og hente hjælp. Men ingen er nogensinde undsluppet Anstalten.

Min anmeldelse 

Der er nok ikke mange der følger med hos mig, der er i tvivl om at jeg elsker Stephen King. Men hvis du skulle være endt på denne anmeldelse uden at vide det, så lad mig lige slå fast at jeg elsker Stephen King!!!! Jeg har langt fra været igennem alle hans bøger og med hans mange mange bøger bag sig, er jeg også i tvivl om det nogensinde kommer til at ske, selvom jeg gør et ihærdigt forsøg. Jeg kan dog sige at af de bøger jeg har læst, så har han aldrig nogensinde skuffet mig – og flere af hans bøger er også nogle af de bøger jeg har genlæst flest gange. Jeg kan også allerede nu afsløre at Anstalten bestemt heller ikke skuffede mig. Den. er. vild!

Noget af det jeg elsker ved Kings bøger er hans altid levende og alsidige persongallerier. Han har virkelig en evne til at skabe nogle karakterer der træder så tydeligt frem og han er knivskarp til beskrivelserne af sine karakterer, så de er letgenkendelige hele bogen igennem og denne evne træder bestemt også frem i denne bog. Historien er skrevet i datid med personalfortælleren, hvor den dog enkelte steder zoomer ud og bliver en alvidende fortæller. Vi følger primært to personer: Tim og Luke.
Tim er en tidligere politibetjent som er endt i den lille by DuPray hvor han nu arbejder som natvægter, efter flere små tilfældige hændelser. Han er en sympatisk og interessant karakter, som det var en fornøjelse at lære at kende.
Luke er en tolvårig dreng, hvis intelligens rækker langt ud over det ordinære og så har han nogle særlige evner. Han er en helt særlig lille dreng, som jeg virkelig kom til at holde af.

Anstalten fangede mig fra starten af og jeg var total opslugt samtlige 619 sider af bogen. Tid og sted forsvandt simpelthen omkring mig og det var én af de bøger hvor jeg faktisk frabad mig social interaktion for at læse – jeg havde virkelig ikke lyst til at lægge den fra mig. King er simpelthen eminent til at skrive både detaljerigt og inddragende, så læsningen bliver så levende, hvilket også bevirkede at jeg virkelig mærkede denne her historie og følte mig som en del af den.

Anstalten er virkelig endnu en fantastisk klassisk King-roman, med en underliggende uhygge, en spændende historie fyldt med mystisk og ondskab spicet up med nogle overnaturlige elementer. Jeg begriber altså ikke hvordan pokker han kan blive ved med at finde på så vilde fortællinger! Det er en fortælling om det gode mod det onde, om grådighed og magt, men det er også en fortælling om loyalitet, kærlighed og venskab. Jeg vil anbefale alle King-fans at læse denne her bog – og hvis du ikke har stiftet bekendtskab med forfatteren endnu så kan du sagtens starte med denne, da den virkelig er et klasseeksempel på hvorfor King er så fantastisk en forfatter.

Udover at være en fed gyser-thriller så er Anstalten også en roman der rækker udover selve sin egen historie. Den kan også læses som en kritik af vores moderne samfund, hvor man hele tiden vil gøre godt bedre, hvor mere vil have mere, hvor dem der sidder på magten ikke altid ønsker det bedste for andre og hvor vigtigt det er at vi står sammen mod det onde der forsøger at tage magten over os.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag), september 2019

Antal sider: 619

Oversat til dansk af Jakob Levinsen