Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

“Helt mørkt, intet lys” er fire noveller, som alle har det tilfælles at hovedpersonerne kommer i kontakt med den mørkeste side af dem selv eller andre.
I den første novelle “1922” møder vi Wilfried Letland, hvis kone vil sælge et stykke af deres jord og flytte fra deres gård, hvilket Wilfred for alt i verden vil undgå.
I novellen “Den store chauffør” møder hovedpersonen, Tess, en fremmed på vejen hjem, hvilket vil vise sig at få store konsekvenser.
I “En rimelig forlængelse” indgår den cancerramte Streeter en pagt med djævlen.
I den sidste novelle “Et godt ægteskab” opdager Darcy en helt fremmed side af sin mand, da hun tilfældigvis støder foden i en kasse i garagen.

Jeg er stor fan af de Stephen King bøger, jeg igennem tiden har læst og denne her var ingen undtagelse. Jeg synes alle fire noveller fungerer super godt. Jeg kan jo normalt godt lide at komme rigtig godt ind bag hovedpersonerne, hvilket jeg er helt klar over ikke kan lade sig gøre i en novelle – men alligevel skriver Stephen King på en måde, så jeg virkelig har en klar fornemmelse af hvordan alle fire hovedpersoner er, og det trækker op. Det er i øvrigt noget af det jeg elsker ved at læse Stephen King generelt – han behøver ikke en masse ord, for at fange sin læser.

Der er gysergaranti, hvis man læser “Helt mørkt, intet lys”. Jeg læser en del gys og uhyggelige thrillers, men få bøger formår at give mig mareridt – allerede efter at have læst første novelle, må jeg dog indrømme at jeg havde ret svært ved at falde i søvn; og det er altså et godt tegn, for vi læser jo netop gys, for at blive lidt skræmte. Det der gør disse historier så skræmmende er at forfatteren kravler helt ind i de mørkeste dele af mennesket. Dele som, for de fleste af os, ikke er til at begribe findes.

Jeg elskede bogen helt fra start og til efterskriften var slut og jeg slugte den råt. Jeg kan ikke sige at én af historierne var bedre end de andre, for de var alle meget forskellige, men alle var også meget spændende.

Jeg vil klart anbefale denne novellesamling af Stephen King hvis man ønsker et godt gys. Jeg synes virkelig at Stephen King viser sig fra sin bedste side med “Helt mørkt, intet lys” og jeg har intet at sætte en finger på. Bogen sidder stadig i mig, selvom jeg læste den færdig i går-  derfor må den også få topkarakter. Det her er simpelthen Stephen King, når det er allerbedst.

6 ud af 6 stjerner

udgivet af Forlaget Hr. Ferdinand, september 2017

Antal sider: 498