Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Jack Torrence er en tørlagt alkoholiker med et voldsomt temperament og som lige har mistet sit arbejde. Da en ven anbefaler ham til jobbet som opsynsmand i lukkesæsonen på Hotel Overlook i Colorados bjerge springer han hurtigt til. Hver vinter bliver hotellet total afskærmet fra omverdenen når sneen falder, hvilket passer Jack fint. Han vil bruge vinteren på at komme på fode igen, få færdigskrevet sit skuespil og knytte sig til sin hustru, Wendy og lille søn, Danny igen. Den lille familie flytter derfor til Hotel Overlook, men den 5-årige Danny har en særlig evne og han bliver hurtig klar over at Hotel Overlook gemmer på noget forfærdeligt, som vil forsøge at ødelægge hans familie.

“Ondskabens Hotel” er oprindeligt fra 1977 men er i år blevet genudgivet på dansk og er en af Stephen Kings mest kendte romaner, som også er blevet filmatiseret. Jeg har læst “Ondskabens Hotel” før for en del år siden og vidste derfor at jeg ikke ville blive skuffet – men jeg blev faktisk også overrasket over hvor god denne bog egentlig er.

Persongalleriet i denne bog er meget troværdigt og vi kommer godt ind bag alle vores personer – særligt de tre hovedpersoner: Danny, Jack og Wendy. Vi får beskrevet deres liv før de flytter ind på hotellet og vi følger deres følelser og indre forandringer under opholdet på hotellet. Særlig Jack og Danny var interessante at følge – Danny med hans uhyggelige syner og Jack som bliver tiltagende sindssyg under opholdet. Også bipersonerne er godt beskrevet og man kunne tydeligt forestille sig personerne for sig.

“Ondskabens Hotel” er virkelig velskrevet. Stephen King formår at skabe nogle universer som læseren bare bliver suget ind i og denne bog er bestemt ingen undtagelse – tværtimod. I starten optræder der lidt humor iblandt alt det alvorlige, men bogen bliver stille og roligt mere og mere dyster. Jeg sad flere gange med hjertet oppe i halsen under læsningen og fornemmede en isnende kulde ned af ryggen. Sproget flyder, dialogerne er troværdige og jeg var total fanget som læser. Selvom bogen efterhånden har en del år på bagen er det ikke noget man som læser bemærker i sin læsning – hverken sprogmæssigt eller historiemæssigt set.

“Ondskabens Hotel” er både spændende, uhyggelig og trist. Det er ikke en gyser som kun har til formål at skræmme læseren, men en gyser med en god historie og masser af substans. Det er en gyser der sætter både tanker og følelser igang hos læseren – og en gyser der ikke er glemt, når sidste side er læst.

Hvis man er til gysere og endnu ikke har læst denne, kan jeg virkelig anbefale at man får den læst – hvis man har læst den før, så genlæs den. Det er jeg meget glad for at jeg gjorde og jeg ved at jeg på et tidspunkt vil læse den endnu engang. Jeg mener virkelig at det er en af de bedste Stephen King bøger jeg har læst – og den overgår i min optik altså “It- Det onde” som muligvis er mere kendt – men noget anderledes.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Hr. Ferdinand, 2017