REKLAME (Og reklamelink, hvis du klikket på boksen nederst på siden, hvor du kan finde bogen billigst muligt)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

I 1951 træder en ung mand ind i Landmandsbanken på Nørrebro. Han vil røve banken, men noget går galt, og han skyder to bankfunktionærer, inden han forlader åstedet på cykel. Drabsmanden bliver hurtigt fanget, men noget ved hans opførsel undrer de lokale politifolk. Han virker distræt, upåvirket og underligt rolig. Og under forhør påstår den unge mand at være fuldstændig uden ansvar – han er nemlig tilsyneladende under hypnose.
Dette bliver starten på opklaringen af et af det 20. århundrede mest omtalte danske drabssager.

Skytsenglen er også lavet som film og har, i skrivende stund, netop gået i de danske biografer. Bogen her er skrevet sideløbende med filmmanuskriptet og det kan mærkes, da tempoet er højt med mange sceneskift og cliffhangers efter stort set hver eneste scene – og det er virkelig godt for spændingsniveauet.

Det er et rimelig overskueligt persongalleri, hvor både hovedpersoner og bipersoner præsenteres fint og fremstår troværdige. Vi møder bl.a. den dedikerede politimand Anders og hans hustru Marie, som arbejder i en boghandel og hjælper Anders i efterforskningen af mordene. Herudover møder vi Anders’ kolleger samt den anklagede Hardrup og en  manipulerende mand, Nielsen, som kender Hardrup fra et tidligere fængselsophold og som angiveligt har en evne til at kunne hypnotisere. Sidst,men ikke mindst, møder vi hypnotisøren Dabrowski, som tidligere har haft et hypnose-show og som også forsøger at hjælpe Anders med at opklare sagen.
Vi får små ting at vide om alle personerne, som giver dem nogle særpræg og gør dem genkendelige resten af bogen igennem. Jeg følte dog desværre aldrig at jeg kom helt tæt på nogen af personerne og det var lidt ærgerligt – men jeg vidste dog nok om dem, til at finde nogle mere sympatiske end andre. Jeg følte dog desværre at historien på nogle punkter blev lidt overfladisk, da jeg savnede lidt flere refleksioner fra vores hovedpersoner over nogle hændelser i bogen.

Bogen er baseret på en sand historie og selve beskrivelsen af opklaringsarbejdet og mordsagen er bestemt også autentisk beskrevet og det fornemmes at der ligger en god research bag bogen. Blandt andet bliver vi introduceret for hypnosens historie og virkning, på en letforståelig og interessant måde. Dét at bogens omdrejningspunkt netop er hypnose og hypnosens magt gjorde også bogen ret uhyggelig og det løb mig flere gange koldt ned ad ryggen under min læsning. Det var virkelig skræmmende at følge hypnotisøren Nielsens manipulerende adfærd og den effekt han havde på så mange mennesker omkring ham. Udover hypnosens verden får vi også et indblik i 2. verdenskrig med bl.a. nazismen og modstandsbevægelsen, som stadig fylder en stor del for vores hovedpersoner, på det tidspunkt hvor historien foregår.

Både personers fremtræden samt omgivelser og miljø er godt beskrevet, så scenerne står klart for én under læsningen. Herudover er sproget lettilgængeligt og flydende. Dette kombineret med de mange sceneskift med cliffhangers gjorde at siderne nærmest vendte sig selv og bogen er derfor også hurtigt læst – men for mit vedkommende er den bestemt ikke hurtigt glemt, da den skabte nogle refleksioner hos mig både under min læsning, men også da sidste side var læst og bogen lukket.

Skytsenglen er en interessant og spændende thriller om både manipulation, magt, udnyttelse og bedrag. Kan absolut anbefales!

4 ud af 6 stjerner.

 

Udgivet af forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag, maj 2018)

Antal sider: 282

Oversat til dansk af Sarah von Essen.