Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Forlaget skriver:
Da Jessica melder sig til en psykologisk undersøgelse, som ledes af den karismatiske doktor Shields, regner hun bare med at skulle svare på et par spørgsmål, før hun kan indkassere pengene og gå. Jessicas paranoia vokser, da spørgsmålene langsomt bliver mere og mere intime, og hun bliver sendt på suspekte opgaver ude i byen. Hun kender ikke længere grænsen mellem virkeligheden og doktor Shields’ manipulation, og pludselig befinder hun sig i et net af bedrag og begær, hvor løgne er dødsensfarlige.

Min anmeldelse 

Jeg blev så glad da jeg modtog denne bog med posten, da jeg allerede havde luret lidt på den og tænkte den kunne være noget for mig. Jeg elsker nemlig psykologiske thrillere da de gode af dem både er uhyggelige og spændende på samme tid. Der er altid en lidt mørk stemning i disse bøger, som jeg simpelthen bare bliver draget af – og på dette punkt er En anonym pige altså ingen undtagelse, selvom den dog har nogle få kritikpunkter.

Historien er skrevet med jeg-fortællervinklen i nutid, hvor vi skiftevis følger Jessica, som har meldt sig til en psykologisk undersøgelse og psykiateren Dr.Shields. Jeg savnede dog lidt at hvert kapitel lige startede med et navn, så vi vidste hvem vi fulgte, da jeg i flere kapitler oplevede en lille smule forvirring i starten, fordi jeg simpelthen var i tvivl om hvem af dem der nu fortalte historien, selvom det dog hurtigt blev klart for mig hver gang – og så observerede jeg også en vis stringens i at hver gang der er et nyt kapitel skifter vi simpelthen over til den modsatte person.
Jessica er en kvinde i slutningen af tyverne. Hun er single, bor med sin hund Leo og har ikke lyst til at binde sig i et fast parforhold og så arbejder hun som makeup-artist. Hun har nogle hårde oplevelser med sig fra sin fortid, der hæmmer hende lidt i hendes nuværende relationer og syn på sig selv. Hun blev aldrig en karakter der rigtigt kravlede ind under huden på mig, men hun var da interessant nok at følge og jeg havde lyst til at lære hende bedre at kende bogen igennem og ønskede at det gik hende godt, selvom hun da har en del usympatiske sider.
Jeg vil ikke fortælle så meget om Dr. Shields, da jeg synes en del af historien vil blive ødelagt hvis der bliver afsløret for meget vedrørende denne karakter. Men det er uden tvivl en interessant karakter, som man kan glæde sig til at lære at kende hvis man giver sig i kast med denne bog.
Samspillet mellem personerne i bogen synes jeg dog er rigtig fint skildret. Dialogerne er velkonstruerede og jeg kunne fint fornemme de forskellige stemninger i scenerne.

En anonym pige er på mange måder en klassisk psykologisk thriller hvor spændingen er konstant underliggende og langsomt sniger sig ind på én. Da jeg nåede midten af bogen synes jeg dog at det hele begyndte at være lidt for langsomt og jeg savnede lidt udvikling i historien. Her mistede jeg altså lidt koncentrationen og det var ærgerligt, for indtil da var jeg simpelthen fuldstændig opslugt. Den formåede dog at fange mig igen, så det er altså ikke noget der trækker voldsomt langt ned i min samlede vurdering. Herudover var der den dejlige velkendte mørke stemning, som er så kendetegnene for denne genre og den var altså også lidt uhyggelig flere steder og jeg kunne nærmest selv fornemme den paranoia som Jessica oplever. Historien er skrevet i et flydende sprog og med små cliffhangers undervejs. Dette kombineret med det konstante skift mellem de to hovedpersonernes historier gjorde at siderne stort set vendte sig selv, pånær det korte tidspunkt i midten, hvor jeg mistede lidt fokus.

Uden at spoile noget kan jeg godt afsløre at jeg egentlig synes hele plottet i sig selv er ret utroværdigt når man lige stopper op og tænker over det, men det er fortalt på en måde som gjorde at jeg alligevel troede lidt på det og så gør det altså ikke så meget – og så holder det også hele vejen igennem. Der var ingen løse ender og jeg sad ikke tilbage med ubesvarede spørgsmål.

Alt i alt er En anonym pige absolut en anbefalelsesværdig psykologisk thriller til andre læsere der også elsker denne genre. Det er en opslugende og dyster fortælling om løgne, hævn og begær. Det er fin sommerlæsning, men jeg synes nu personligt at disse bøger er endnu bedre at læse en dag hvor regnen banker ind på ruden og himlen er lidt grå – men OK, det er jo også lidt sådan sommeren i Danmark plejer at være.

4 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på forlaget Gyldendal, juni 2019

Antal sider: 420

Oversat til dansk ved Lisbet Kjær Johansen