Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

En bindegal, afstumpet seriemorder klæder sig ud til ukendelighed, inden han slår til. En stjernepsykopat, der volder Marcus Falck og hans stab af dygtige efterforskere store problemer. Efter en del forviklinger begynder der at tegne sig et billede. Brik efter brik finder sin plads i puslespillet. Snart indledes en storstilet jagt på den brutale morder, der hele tiden finder nye, udspekulerede metoder, hvorpå han slår sine ofre ihjel. Det bliver et sanseløst kapløb med tiden for at forhindre ham i at slå til igen. Det store spørgsmål er, vil det lykkes for Falck og hans team?
“Forklædt til mord” er nummer 9 i Poul Erik Larssons serie om politikommisæren Marcus Falck, men bogen kan godt læses selvstændigt – det har jeg selv gjort.

“Forklædt til mord” starter hårdt ud og der skabes hurtigt en spænding i bogen, som fortsætter helt til bogens afslutning. Det blev dog aldrig så spændende at jeg sad helt ude på kanten af stolen, men det var alligevel nok til at holde mig fanget som læser. Der er tydelige beskrivelser af alle de lig der bliver fundet og der hersker ingen tvivl om, at ofrene har lidt – det er derfor ikke læsning for sarte sjæle.

Jeg havde lidt svært ved at finde ud af hvem Marcus Falck egentlig er som person. Det er formentlig fordi dette er en del af en serie og jeg ikke har læst alle de foregående bøger, hvor man sikkert har fået præsenteret ham meget tydeligere. Mit indtryk er dog at han er en intelligent politikommisær, som går lidt sine egne veje i jagten på at lade retfærdigheden sejre og finde gerningsmanden. Jeg synes desværre heller ikke at særlig mange af bipersonerne stod så tydeligt frem og jeg havde derfor lidt svært ved at sympatisere med særlig mange personer i bogen, da jeg ikke rigtig fik et ordentlig indtryk af hvem de var. Jeg synes derimod at vi kom godt ind på livet af Marcus Falcks ven, Jens, som netop er blevet forladt af sin hustru. Vi får fint præsenteret hans sorg og frustration samt hele hans refleksion over den uforståelige situation han står i. Han fremstår som en karismatisk og kærlig person, som vil gøre alt for den han elsker. Jens er virkelig den type karakter som man virkelig ønsker det bedste for, og hvor man sidder og hepper lidt på, at det hele vil løse sig for ham. Vi får også et godt indblik i gerningsmandens tanker forud for mordene og hans bevæggrunde for at slå de forskellige personer ihjel. Det står hurtigt klart for læseren at det er en noget følelsesmæssigt afstumpet gerningsmand, vi har med at gøre. Det var interessant at vi fik lov at følge gerningsmanden løbende i bogen, efterhånden som de forskellige mord blev begået.

 

Larsson imponerer med et flot varierende sprogbrug og beskriver fint både omgivelser og miljø og generelt fremstår dialogerne også troværdige. Få steder synes jeg dog at nogle af dialogerne virkede lidt konstruerede, men jeg kunne fint abstrahere fra det. Bogen er skrevet i nutid og det skulle jeg lige vænne mig til, da de fleste af de bøger jeg læser foregår i datid. Jeg endte dog med at synes det fungerede helt godt med nutids-formen, da man bliver inddraget som læser på en anden måde, fordi man næsten føler man er med mens det hele sker.

Der var desværre nogle få steder, hvor nogle beslutninger blev truffet uden at jeg følte jeg var en del af refleksionerne bag og det bevirkede at jeg i nogle passager følte, at der var en vis overfladiskhed – men det er heldigvis ikke en gennemgående følelse man får, når man læser “Forklædt til mord”.

Det er et interessant plot og der er også lidt af et plottwist i slutningen af bogen. På et tidspunkt blev jeg faktisk helt forvirret over hvem der egentlig var morderen. Der kommer dog heldigvis svar på dette og jeg sad derfor ikke med uopklarede spørgsmål, da bogen var færdig.

Jeg forstår ikke hvorfor Poul Erik Larsson ikke er et mere kendt navn indenfor krimigenren, for jeg synes virkelig at hans bog er værd at læse – og jeg tænker da helt sikkert at jeg også vil læse de foregående bøger i serien på tidspunkt og forhåbentlig få et større indblik i, hvem ham Marcus Falck egentlig er. “Forklædt til mord” har sine små fejl og mangler men det er grundlæggende rigtig god underholdning og kan klart anbefales til andre krimifans.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Mellemgaard, 2018

Antal sider: 370