Anmeldereksemplar: Forlaget Hr. Ferdinand. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Julen nærmer sig i Quebec, men for inspektør Gamache er det en mørk tid.
De fleste af hans bedste medarbejdere er blevet flyttet fra hans afdeling og han har ikke været på talefod med sin gamle ven og kollega Jean-Guy Beauvoir i månedsvis. Gamache føler efterhånden, at han har flere modspillere end medspillere i politistyrken. Derfor er han da også mere end tilfreds med at forlade byen for en stund for at tage til Three Pines, hvor Myrna Landers bekymret fortæller om en veninde, som ikke er dukket op hos hende som aftalt. Gamache beslutter sig for at undersøge sagen nærmere og det viser sig at den forsvundne kvinde engang var berømt. Samtidig arbejder Gamache på sin egen personlige hævn mod nogle af sine kolleger og Beauvoir kæmper mod både indre og ydre dæmoner.

Min anmeldelse 

Det er absolut ingen hemmelighed at jeg er fuldstændig vild med Louise Pennys serie om kriminalkommissær Armand Gamache, hans kolleger og beboerne i Three Pines.
Jeg synes egentlig, at krimiplottet i flere af bøgerne har været sådan lidt middelmådige og alligevel har jeg elsket bøgerne. Det skyldes at dette i høj grad er karakterbårne krimier og persongalleriet er så stærkt, miljøbeskrivelserne fantastiske og at der bare er en ganske særlig stemning i bøgerne. Dét at bøgerne er karakterbårne gør dog også, at jeg klart vil anbefale at man læser dem i kronologisk rækkefølge, hvis ikke man vil undvære alt for meget viden om karakterernes liv og udvikling, som altså er med til at gøre de her kriminalromaner til noget helt særligt. Som en lille service til jer der læser med derude har jeg derfor for overblikkets skyld lige lavet en liste over de tidligere bøger i serien:

  1. Mørkt motiv
  2. Nådestødet
  3. Døden i april
  4. Mordet på Manoir Bellechasse
  5. Den barske sandhed
  6. Begrav dine døde
  7. Hvad øjet ser
  8. Det smukke mysterium

Jeg kan allerede nu i anmeldelsen af Hvor lyset slipper ind afsløre at det her, indtil videre, er den absolut bedste bog i serien. Dels er vi tilbage i Three Pines (som jeg savnede i foregående bog), dels sker der en masse skelsættende ting i vores hovedpersoners liv og så er krimiplottet for en gangs skyld også ret stærkt – langt stærkere og mere spændende og overraskende end jeg synes det har været i de tidligere bøger.

Historien er fortalt med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger forskellige karakterer i bogen. Dette er med til at skabe en god dynamik med de skiftende fortællervinkler og giver os et fint indblik i flere af karaktererne og deres måder at tænke på. Vores primære hovedperson er dog kriminalkommisær Gamache, som endnu engang er en meget sympatisk mand, som det er svært ikke at holde af. Faktisk blev jeg endnu gladere for ham i løbet af denne roman. Udover Gamache får vi også et gensyn med (næsten) alle beboerne i Three Pines, vicekriminalkommisær Lacoste og Beauvoir, som i lang tid har været nær kollega og ven af Gamache. Sidstnævnte er en karakter som er vokset meget på mig gennem bøgerne og som også gør det heri. Fælles for alle karaktererne, hovedpersoner såvel som faste bipersoner, er at de hver især gennemgår nogle små troværdige udviklinger som det simpelthen er så hyggelig og spændende at følge fra bog til bog. Og i denne her bog sker der altså meget.
Herudover er samspillet mellem karakterne endnu engang stærkt.

Det er dog ikke kun i forhold til persongalleriet at der sker meget heri. Selvom hele historien er fortalt i et roligt tempo, set ud fra et krimi-perspektiv, så er det her én af de mest spændende bøger i serien og jeg vaf fuldstændig opslugt fra første side. Den havde også steder hvor jeg fandt stemningen helt intens. Det skyldes dog nok mere at jeg virkelig investerer mig selv i universet i disse bøger når først jeg går i gang og der er noget spænding der er blevet bygget op løbende fra bog til bog.
Historien kører egentlig lidt i tre spor, men det bliver aldrig forvirrende eller for meget. Der er nemlig fokus på detaljerne i hvert enkelt af dem og derfor fremstod intet af det hverken forceret eller overfladisk. Og det ene spor trækker tråde helt tilbage til de allerførste bøger i serien, hvilket blot er med til at understrege min pointe med at læse disse bøger i kronologisk rækkefølge! Hehe. Ej, det må man jo selv om, men det synes jeg altså at man bør unde sig selv at gøre.

Udover det stærke plot og persongalleri er jeg endnu engang vild med de gode miljøbeskrivelser. Penny formår at beskrive omgivelserne og stemninger, så man nærmest føler man står midt i det. Denne her bog foregår desuden i juletiden og jeg blev faktisk helt i julestemning, fordi hun beskriver omgivelserne så detaljeret og levende.

Sproget er flydende, der er hyppige sceneskift, plottet er spændende og kapitlerne er forholdsvist korte. De længere kapitler er desuden inddelt i små afsnit. Alt dette, samt det stærke og spændende plot, er medvirkende til at siderne nærmest vender sig selv.

Hvor lyset slipper ind er en virkelig god krimi om svigt, savn, løgne, fortielser, afhængighed, kærlighed og venskab.
En lille bonusinfo til jer der læser med her: Det er sjældent jeg triller en tåre når jeg læser krimier, men det vil jeg godt afsløre at jeg faktisk gjorde under min læsning af denne her.

Jeg vil anbefale Hvor lyset slipper ind til læsere der også er glade for de tidligere bøger i serien. I så fald har man virkelig noget at se frem til med denne her. Den er bare helt igennem gennemført og fantastisk. Jeg er simpelthen så glad for, at vi har fået denne her serie på dansk altså.
Hvis man endnu ikke har læst serien og er tvivl om man vil give sig i kast med dem kan de anbefales hvis man er til krimiserier med et stærkt persongalleri med originale karakterer. Og er man generelt til de personbårne krimiserier som eksempelvis Ruth Galloway-bøgerne af Elly Griffiths er det absolut også værd at give Gamache og Three Pines- bøgerne en chance.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet: Juli 2021

Antal sider: 515

Oversat til dansk ved Helena Fjelstrup Brennum