Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Lise og Kasem har begge lidt mange svigt og skuffelser, men finder hinanden i deres længsel efter kærlighed. Fortidens spøgelser lader sig dog ikke uden videre mane i jorden, og voldsomme konflikter bliver efterhånden dagligdag i forholdet. Da det omsider går op for Lise, at hun er nødt til at give slip på Kasem – også for at beskytte deres datter, som viser tegn på mistrivsel – reagerer Kasem voldsomt. Han kan ikke bære at blive forladt og beslutter sig for at tage drastiske midler i brug for at vise Lise, at hun og han hører sammen – uanset konsekvenserne.

Min anmeldelse 

Hjertefejl er forfatterens debutroman. Jeg er altid spændt på at læse debuter, da jeg jo intet kender til forfatterens skrivestil eller evne til at skabe en historie – nogle gange bliver jeg meget positivt overrasket og andre gange gør jeg ikke. Lige med denne bog er jeg desværre ikke helt oppe at ringe. Jeg vil dog sige at det ikke skyldes forfatterens manglende evne til at skrive, for hun skriver egentlig godt. Men selve historien fangede mig bare ikke. Herudover vil jeg også lige knytte en kommentar til omslaget, selvom jeg sjældent gør det. Jeg synes simpelthen at bogen ser kedelig ud, så allerede mit første møde med bogen var lidt skuffende. Den ser lidt billig ud og den skriger altså lidt af selvudgivelse og det er bare så ærgerligt, da bogens omslag jo er det der skal vække interessen og nysgerrigheden hos os læsere.

Bogen er skrevet med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger Lise og Kasem. Der er dog ingen stringens i hvornår vi følger dem hver især. Nogle gange har de deres egne kapitler, andre gange optræder de begge to i de samme kapitler, hvor den ene persons synsvinkel er skrevet med kursiv. Dette forvirrede mig altså en del i starten, da jeg er vant til at det har en særlig funktion når der pludselig opstår kursiv i et kapitel. Dette er ofte fordi vi springer tilbage i tid eller der optræder et brev eller lignende i bogen – det var dog ikke tilfældet her. Det irriterede mig lidt, for det er altså ikke nødvendigt at dele to personer så tydeligt op, når scenen er den samme og det der sker udspiller sig på samme tid. Herudover er der også andre steder i bogen, hvor teksten står i kursiv, men hvor det skyldes at der netop optræder minder fra fortiden – og her gav det mening for mig, men når der er så lidt stringens i anvendelsen af dette bliver det bare forvirrende.
Lise og Kasem er dog begge to interessante karakterer, som begge to har svigt med sig fra tidligere relationer. På dette punkt ligner de jo meget alle os andre, omend Kasem dog formentlig har oplevet værre ting end mange af os.
Lise er en yngre kvinde som langsomt bliver mere og mere styret af Kasem og som konstant undskylder hans opførsel. I Lise bliver det tydeligt at forfatteren har et kendskab til kvinder i voldelige parforhold, for hun er et klassisk eksempel på denne type kvinde og det er fint at forfatteren lader os komme ind bag ved de tanker og den indre kamp mange af disse kvinder konstant har.
Kasem er en mand fra Irak og er kærester med Lise. Han er ikke muslim og han føler sig dansk, men det er tydeligt at der dog er nogle kulturforskelle alligevel. Han er en vred og paranoid mand, der konstant leder efter tegn på at Lise er ham utro og at alle danskere i virkeligheden er racister og så kan man vist godt tillade sig at sige at han har et alkoholoverforbrug.
Jeg fandt dog begge personer en smule karikerede og jeg savnede lidt nuancer som gav dem lidt mere personlighed. De er dog fine karakterer til at skitsere hvordan et så destruktivt forhold kan være. Samspillet mellem dem er også skildret fint nok, men jeg savnede altså at mærke lidt flere følelser. Jeg følte mig hele tiden en smule distanceret fra historien og det skyldes måske at jeg ikke rigtig følte jeg kendte nogen af dem.

Sproget i bogen er dog flydende og de fleste dialoger er også velkonstruerede. Forfatteren er også god til at skabe stemninger i de forskellige scener og jeg kan godt lide at der er flere scener hvor stemningen vender meget pludseligt, da det er med til at understrege hvor uforudsigelig Kasem egentlig er.

Selve historien blev dog lidt triviel for mig og Hjertefejl var da også en bog jeg måtte lægge fra mig flere gange og så tage op igen på et senere tidspunkt, fordi jeg simpelthen ikke følte mig fanget nok af historien og jeg må være ærlig at sige at jeg desværre kedede mig lidt engang i mellem. Den startede ellers fint ud og jeg var egentlig ret fanget de første kapitler, men så kørte det bare lidt i ring. Den er dog lidt overraskende hen mod slutningen, men jeg følte lidt at den stoppede før jeg havde fået svar på mine spørgsmål. Der var desværre lidt for mange løse ender til min smag.

Hjertefejl var altså ikke lige den rigtige bog for mig, selvom jeg egentlig syntes at historien lød spændende. Jeg vil dog alligevel anbefale den, hvis man er interesseret i at læse en historie hvor det bliver tydeligt (omend en smule karikeret) hvordan det kan være for begge parter at være i et destruktivt og voldeligt parforhold. Jeg synes i hvert fald det var en interessant vinkel at forfatteren også valgte at fortælle mandens historie, da de fleste bøger jeg har læst med dette tema kun fortæller kvindens historie.

Jeg vælger dog at give bogen tre stjerner. Der er ingen tvivl om at hun har talent som forfatter, men jeg tror at et lidt bedre redaktørarbejde havde været en gave til denne bog, for historien har uden tvivl potentiale.

3 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Platform, april 2019

Antal sider: 287