Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic DK, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Den 36-årige advokat Laurie er lige blevet forladt af sin kæreste gennem 18 år. Det er svært pludselig at skulle leve sit liv alene, når man hele sit voksenliv har delt det med en anden, men som om det ikke var slemt nok, så skal hun også se ham på arbejde hver dag. Mens hun prøver at finde rundt i sit nye liv som single er hendes eks tilsyneladende godt på vej videre i sit liv og Laurie indser at hun er nødt til at gøre noget for at hævne sig på ham.

Min anmeldelse 

Det er ingen hemmelighed at jeg har en bred smag i bøger og læser meget forskelligt. Og jeg er glad for at have evnen til at kunne sætte pris på de kvaliteter de forskellige genrer hver især har at byde på – så er der nemlig altid læsning til enhver anledning og ethvert humør. Én af mine favoritgenrer er dog chicklit-genren og det har det faktisk været helt siden jeg var teenager. Der skal dog lidt mere til at begejstre mig i dag, efter at have læst en del af slagsen. En forfatter som gang på gang har formået at begejstre mig med sine chicklit-romaner er Mhairi McFarlane og jeg kan allerede nu afsløre at hun heller ikke skuffede mig denne her gang. Hun er virkelig en forfatter man bør gå efter hvis man ønsker kvalitets-chicklit!

Hvis bare du var min er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi følger Laurie hele bogen igennem. Hun er en virkelig skøn karakter og jeg elsker at hun ikke er en ung kvinde på 20 år, hvis største problem er, at hun ikke ved hvilke sko hun skal have på til weekendens fest, men at hun faktisk er en hovedperson med virkelige problemer (Jeg er klar over, at det faktisk er et virkeligt problem for den 20-årige der har kæmpe tøjkrise. Små problemer er også problemer og man bør ikke negligere nogens problemer, men I ved forhåbentlig hvad jeg mener) Hun er 36 år, er lige blevet forladt af sin kæreste, med hvilken hun har ventet med at få børn med, men hvor de havde tænkt sig at skulle igang med netop dette projekt. Hun står nu alene med huslånet og har aldrig rigtig prøvet at være single – i hvert fald ikke i sit voksenliv. Og skal ønsket om at blive mor ligges på hylden nu? Hele hendes fremtid var nærmest planlagt og sikker og så bliver tæppet revet total væk under hende. Og man mærker det. Hendes angst, sorg, vrede og forvirring. Hendes følelser og udvikling er troværdigt skildret og jeg tror lige netop at det er dette der er med til at gøre denne roman så stærk, på trods af de chicklit-klicheer som romanen også byder på. Jeg kunne faktisk virkelig godt lide Laurie og jeg ønskede sådan at det gik hende godt. Hun var en karakter som jeg nød at følge. Det er dog ikke kun hendes følelser der er fint skildrede – det er samspillet mellem de forskellige karakterer også, hvilket de velskrevne dialoger er medvirkende til.
Udover Laurie møder vi også en flok interessante bipersoner, som også alle stod tydeligt frem. Vi møder den lidt vilde singleveninde, de skøre kollegaer, den charmerende  og lækre don juan type, de forudsigelige forstadsfrue-typer, den fraværende far, den lidt excentriske mor og endnu flere. Det er egentlig et ret stort persongalleri og de fleste optræder kun ganske få scener, men det er tydeligt at de hver især har en rolle at udfylde i historien og der er dermed ingen overflødige karakterer.

Jeg blev fanget fra allerførste side og bogen holdt min opmærksomhed til allersidste side var læst og jeg gik faktisk også tænkte på den, når jeg ikke læste i den. Jeg var oprigtigt interesseret i hvad der ville ske med Laurie og hvor historien ville føre os hen. For selvom den da byder på en vis forudsigelighed, som vi ofte kender og som jeg personligt også sætter pris på indenfor chicklit-genren, så overrasker den altså også flere gange – og det er noget af det som jeg er særligt vild med ved McFarlanes bøger.

Jeg elskede virkelig denne her bog og den er virkelig noget særligt indenfor sin genre. Den rørte mig, underholdt mig, havde et godt plot og efterlod mig med en dejlig følelse indeni. Men udover at være knaldgod underholdning, så tager den faktisk også nogle rigtig fine problemstillinger op: at man ikke skal dømme andre udefra, at man ikke skal tage de mennesker man har i sit liv for givet, at ærlighed er vigtigt, at det er sundt at stoppe op engang imellem og tænke over om man egentlig lever det liv man gerne vil leve – og at man grundlæggende set bare ikke skal være en idiot overfor sine medmennesker.

Jeg vil anbefale Hvis bare du var min til alle chicklit-fans, som elsker de bøger hvor man både sidder med en klump i halsen, ondt i maven, smil på læben og en varme indeni. Hvis man allerede har læst tidligere bøger af Mhairi McFarlane, så er jeg næsten overbevist om, at man også vil være vild med denne her.

6 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på forlaget HarperCollins Nordic DK, juni 2020

Antal sider: 400