Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten: John er 75 år. Han har levet et langt og stilfærdigt liv, men verden er i forandring, og ifølge John er det ikke til det bedre.  De fleste af dem, han holder af, er døde, og de unge har overtaget verden.
Alt det, han sætter pris på, har mistet sin værdi, og det er tid til at tage sagen i egen hånd: John indleder et alderdomsoprør i håb om at kunne vinde det tabte tilbage.
Men det er ikke uden omkostninger at være rebel i den tredje alder. For verden af i dag er insisterende, og de nye generationer foretrækker fremtiden. Tilbage er kun John, hans gamle ven Ole i sin kørestol og en løftet stok som våben mod alt, der er nyt.

Min anmeldelse

Torben Munksgaard har flere anmelderroste romaner bag sig, herunder Muren og Sort hund som begge har stået på min TBR-liste i længere tid. Da Johns saga udkom røg den også direkte ind på min TBR-liste og alligevel havde jeg ikke fået læst nogle af værkerne – og nu kan jeg virkelig undre mig over hvorfor jeg dog ikke har det, for Torben Munksgaard er virkelig en fantastisk fortæller. Jeg er meget taknemmelig for at han skrev til mig om jeg ville anmelde Johsn saga for så kunne jeg da endelig få taget mig sammen til at komme igang med hans romaner – og hvis du, ligesom jeg, sad med Johns saga på din liste over bøger du gerne vil læse, men ikke helt har fået taget dig sammen til det endnu, så kan jeg kun anbefale at du kommer igang, for du har altså en ret fantastisk historie i vente.

Historien er skrevet i nutid i jeg-form ud fra Johns synsvinkel. John er 75 år og da vi møder ham bor han med sit livs store kærlighed, Vera. Han har også nogle bekendte som han møder på det lokale værtshus, han har fået en ny nabo, den sære islænding Hrafn og en nær ven, Ole, som han ofte taler med, men som aldrig svarer ham. John er en sympatisk og underholdende ældre herre, som har et romantiseret syn på fortiden og mangler lidt forståelse for den måde nutidens unge lever på – men han bliver aldrig bitter at høre på. Det bliver beskrevet på en mere reflekterende måde med små sarkastiske undertoner her og der, hvilket virkelig var klædeligt. John fremstår som en autentisk karakter og jeg er virkelig imponeret over at en mand i fyrrene kan beskrive en 75-årigs tanker så troværdigt som Munksgaard formår at gøre det. (Jeg følte i hvert fald at det var troværdigt – jeg kan dog heller ikke helt vide det, da jeg jo heller ikke selv har prøvet at være 75 år og jeg er klar over at alle vi mennesker er åh så forskellige, men vi er dog alligevel så ens på nogle punkter)
Antallet af bipersoner er i øvrigt overskueligt og jeg forstod hvad de alle havde af betydning for historien og der var derfor ingen overflødige karakterer, hvilket altid er et plus i min bog.

Sproget i bogen er flydende og særdeles passende for en mand på Johns alder, som vi jo får historien fortalt igennem, hvilket blot understreger hvor gennemført en roman Johns saga er. Historien foregår egentlig i et roligt tempo, men der sker alligevel flere ting undervejs, hvor jeg blev noget overrasket – jeg kunne simpelthen ikke forudse hvad der ville ske på de næste sider og jeg elskede at den var så uforudsigelig og spændende samtidig med at det aldrig rigtig blev fortalt højdramatisk. Hele historien er skrevet med lidt underspillet humor, samtidig med at fornemmer at alvoren lurer lige under overfladen – jeg bliver altid imponeret over når dette lykkes så fint, som det gør heri, for det er en svær balancegang at skrive på den måde, da det kan gå så grueligt galt og humoren kan risikere at virke helt malplaceret – men det gør det så absolut ikke i denne. Det fungerer virkelig!

John saga er en fantastisk lille roman om minder, relationer, svigt, skuffelser, sorg og ensomhed – og så minder den os om, at det aldrig er for sent at lære nyt; hverken om livet generelt eller om sig selv. Jeg var faktisk helt ked af det, da jeg afsluttede bogen, for jeg havde sådan lyst til mere. Jeg vil anbefale bogen til andre læsere som også sætter pris på at læse realistiske men underholdende bøger om andres skæbner.
Jeg har absolut intet at sætte en finger på og jeg mener bestemt at Johns saga er en noget ganske særligt – jeg sender 6 stjerner afsted til John og Munksgaaard – og så sætter jeg Muren og Sort hund på min ønskeliste med det samme, så de ikke blot figurerer på min TBR længere!

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof,  maj 2018

Antal sider: 182