Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Forlaget skriver: En død mand bliver fundet i en lejlighed i Oslo. Da politiet åbner køkkenets fryser, gør de et gruopvækkende fund. Ofret viser sig at være en hidtil ukendt gravskænder og trofæsamler. Nogle dage senere kontakter en tysk kommissær Joona Linna og beder om hjælp til en mordsag på en campingplads uden for Rostock. Joona forstår, at mønstret, som viser sig, er sindssygt og samtidig umuligt at ignorere. Nogle vil kalde det et mirakel, at man genopstår fra de døde – andre vil kalde det et mareridt.
Lazarus er syvende bind i serien om kriminalkommisær Joona Linna.

Min anmeldelse 

Først må jeg komme med en litterær indrømmelse – og det er én af de slemme, for en person som mig der elsker krimier og thrillers: Dette er mit første møde med Lars Kepler. Ja, så er det ude. På trods af at jeg har flere af forfatterduoens bøger stående i min reol. Der er bare hele tiden så meget andet der også lige skal læses og nogle gange må man vælge – men nu flover jeg mig gevaldigt over at jeg ikke er gået igang med deres bøger noget før, for hold nu op, hvor kan de skrive! Jeg håber ikke at I vil dømme mig alt for hårdt for denne indrømmelse – og på den positive side så kan jeg da fortælle andre, som muligvis er i samme båd som mig, at man faktisk fint kan læse Lazarus som en selvstændig thriller, da selve historien er vildt fed i sig selv. Vi får opsummeret ting fra tidligere bøger, som er centrale for handlingen i denne bog, dog uden at det udpensles for læseren – så det vil ikke være alt for irriterende for læsere der kender serien, men det ødelægger heller ikke vildt meget hvis man, ligesom jeg selv, tænker at man vil forsøge sig med de andre bøger på et senere tidspunkt – det er faktisk bare med til at pirre til nysgerrigheden omkring hvad der egentlig har ført til hændelserne i Lazarus. 

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville have fået et noget større indblik i hvem de forskellige hovedpersoner var, hvis jeg havde læst de foregående bøger, da karaktererne jo udvikler sig løbende igennem de forskellige bind i bogserier. Jeg har dog fået et ret klart indtryk af hvem vores primære personer er. Joona og Saga arbejder begge i politiet har noget af en fortid bag sig. De har mistet og de har elsket – og så er de begge lynende intelligente og virker også meget omsorgsfulde, overfor de mennesker der betyder noget for dem. Særligt Saga kæmper imod nogle indre dæmoner og Joona bærer på et stort savn. De er begge nogle interessante og troværdige karakterer med både gode og dårlige sider.
Historien er fortalt i nutid med personalfortællervinklen hvor vi skiftevis følger forskellige personer i kapitlerne. Vi følger primært Joona og Saga, men der er også nogle af bipersonerne som har deres egne kapitler, hvilket var medvirkende til at alle karakterer blev levende for mig under læsningen.

Spændingsniveauet i Lazarus er højt og spændingen starter allerede fra den første side. Kapitlerne er alle forholdsvist korte og slutter med cliffhangers, så man hele tiden lige må have det næste kapitel med. Herudover er sproget flydende, så selvom det egentlig er en lang bog, så er den ret hurtigt læst. Stemningen er ret dyster og det er bestemt én af de thrillers som hører til i den mere uhyggelige ende af spektret. Jeg kunne virkelig mærke karakterernes frygt og paranoia og det løb mig da også koldt ned ad ryggen flere gange  – og jeg var vild med det! Jeg elsker dystre bøger og jeg elsker når en bog er så velskrevet at jeg virkelig kan mærke uhyggen sprede sig mens jeg læser.

Lazarus er en historie om rendyrket ondskab som jeg vil anbefale til alle thrillerfans, som ikke har noget imod lidt uhygge og voldsomme scener. Jeg er meget imponeret og jeg skal helt sikkert have læst de andre i serien løbende og indenfor den nærmeste fremtid. Jeg lander ikke helt på topkarakter – men det er altså fordi jeg manglede lidt baggrundsviden om nogle hændelser og gerne ville vide lidt mere om hvem vores hovedpersoner var. Jeg ved dog godt at det er min egen skyld, da jeg har valgt at læse en bog som er en del af en serie. Historien er dog både vanvittigt spændende og god og den er absolut læseværdig – uanset om man kender til serien eller ej.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Gyldendal, november 2018

Antal sider: 556