Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen Puls, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Da Edward og Bella mødte hinanden første gang i Twilight- Tusmørke blev der skabt en kærlighedshistorie, som har fulgt mange af os gennem slutningen af vores teenageår og ind i vores voksne liv. En kærlighedshistorie, som mange ikke bare lige glemte igen. Dengang fik vi historien fra den unge Bellas synsvinkel. Nu får vi den fra Edwards. Det er lidt mørkere og lidt mere dystert, men stadig en fin historie om en stor og unik kærlighed.

Min anmeldelse 

Endelig. Endelig. ENDELIG er den her! Twilight-historien fortalt fra Edwards synspunkt. Jeg var ellevild, da jeg opdagede at denne bog ville blive udgivet og jeg var så glad den dag jeg kom hjem og så at den ventede så fint på mig. Jeg smed alle andre bøger i TBR-bunken til side, for jeg kunne simpelthen ikke vente med at gå igang. Levede den så op til mine forventninger? Både og. Det er faktisk virkelig svært at svare på og det er også lidt svært at anmelde  Midnatssol. Rigtig meget af det jeg elsker ved bogen skyldes nemlig en hel del nostalgiske følelser fra min side. Havde jeg læst serien for første gang i dag er jeg slet ikke sikker på jeg ville elske den så meget som jeg gør. For det er jo i bund og grund bare en knaldroman med vampyrer, målrettet de yngre læsere (selvom voksne sagtens kan elske og læse dem. Ingen aldersbegrænsning på bøger!). Man skal dog ikke undervurdere nostalgiens kraft og de følelser man kan tage med sig fra tidligere i sit liv. De betyder jo noget. Og i forhold til denne bog tænker jeg virkelig at de betyder meget. Den var nemlig mere for mig end bare endnnu en kærlighedsroman dengang- og måske er det fordi, man føler så stærkt som teenager og at kroppen husker de følelser, at denne her bog også endte med at røre mig så meget som den gjorde?
Hvorom alting er så vil min anmeldelse derfor heller ikke blive helt som den plejer – der vil ikke være den store forskel i opbygnignen og jeg har ikke opfundet noget nytænkende her. Hvis I vil læse en helt anderledes anmeldelse af den, vil jeg anbefale jer at besøge Litfix, som har lavet sin anmeldelse som en livelæsning af bogen. Det er hyggeligt og beskriver egentlig også meget godt mange af de følelser jeg selv sad med undervejs.

Den adskiller sig dog fra mine normale anmeldelser ved at jeg ikke vil gå ind i en uddybende mening om persongalleriet eller plot, da det simpelthen ikke giver mening for mig og det tænker jeg heller ikke det gør for jer. Vi har jo hørt hele historien før – og det er langt hen ad vejen den originale historie, bare med en lidt anden dimension, da vi nu får den persons synspunkt, som jeg virkelig savnede i de tidligere bøger: Edwards. Og hvor var det egentlig skønt. Jeg har altid følt det manglede lidt i de originale bøger. Der var nogle reaktioner fra hans side, som jeg aldrig rigtig forstod, men som jeg nu føler jeg har en god forståelse for. Det hele giver ligesom mere mening nu og hvor er det befriende. Jeg får helt lyst til at genlæse samtlige bøger i serien og læse dem med den viden vi nu har om Edwards tankegang. Jeg tænker det vil kunne give en helt anden oplevelse af de andre bøger i serien.

Sproget er som i de tidligere bøger. Meyer skriver egentlig ganske fint, men der er ikke noget voldsomt originalt ved hendes måde at skrive på. Hun skriver dog alligevel levende og nærværende, omend jeg fandt nogle af dialogerne lidt kiksede. Jeg kunne dog se bort fra det, da jeg i forvejen havde en god fornemmelse af den store kærlighed der er mellem Edward og Bella fra de tidligere bøger.

Tempoet i bogen er generelt roligt. Der er da nogle scener med et højt spændingsniveau og lidt action (men det vidste vi jo, ikke?). Jeg kedede mig dog lidt engang i mellem. Ikke fordi historien er kedeligt skrevet, men jeg tænker det er fordi jeg har læst den grundlæggende historie flere gange før og der var mange scener hvor der ikke var andre forskelle end at vi nu fik det fra Edwards synsvinkel og ikke Bellas. Og det er jo også fint at scenerne er de samme. Det var forventet og det ville altså også være virkelig underligt hvis hele historien pludselig var lavet om. Det er jo ikke en ny fortælling med et nyt plot og det er heller ikke formålet med historien.

Jeg har virkelig svært ved at give en endelig vurdering af denne bog med stjerner. Det er faktisk sjældent jeg har så svært ved det som nu. Jeg har dog doskuteret lidt med mig selv og er kommet frem til at give den 4 stjerner. Fordi jeg ærlig talt stadig elsker historien om Edward og Bella og jeg elskede at komme så fint ind i hovedet på Edward og få en bedre forståelse for hans bevæggrunde, som jeg også tænker vil give de andre originale bøger i serien en ekstra dimension. Den kan absolut anbefales hvis man også elsker Twilight– universet.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Carlsen Puls, august 2020

Antal sider: 825

Oversat til dansk ved Tina Sakura Bestle, Charlotte A. E. Glahn og Christa Leve Poulsen