Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.
Om bogen
Fra bagsideteksten:
Da den unge Hans Christian Andersen vender hjem fra Italien, ligger hans liv i ruiner. Han hånes i aviserne og i de finde kredse, ingen gider at læse hans bøger, han er fattig og plaget af tvivl. Sidste og eneste mulighed for at overleve er at skrive til børn, hvis ellers han kunne tåle synet af de små udyr. Midt i elendigheden fiskes et maltrakteret lige op af Københavns kanal. Den myrdede kvindes søster, skøgen Molly, er ikke i tvivl. Det er den underlige digter, Hans Christian, der er gerningsmanden. Og politiet tror hende.
For at undgå dødsstraf må Hans Christian slå sig sammen med den modvillige skøge og finde den rigtige morder. Flere lig dukker op- og snart jagtes Molly og Hans Christian gennem storbyens beskidte underverden, de kongelige stalde og slavehandlens glitrende palæer. Med på slæb har de søsterens datter, den nu moderløse Lille Marie, som Hans Christian forsøger at trøste. Men hvad skal man fortælle et barn, der har mistet sin allerkæreste? Hvilken historie kan lindre hendes smerte – og kan Hans Christian endelig bruge sine evner som digter til at forstå det uforståelige, til at se tråden, der binder de horrible mord sammen?
Min anmeldelse
Fra det sekund jeg hørte om at denne bog blev til noget var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle læse den. Ideen om at skrive en krimi med selveste H. C. Andersen som en fiktiv romanfigur var bare dragende for mig – og hvis du spørger mig er det altså også denne karakter som løfter historien fra at være en ret ordinær krimi til at være noget lidt specielt. Og det viser bare endnu engang hvor vigtigt et godt persongalleri er, for selve plottet i historien var altså ikke nogen sindsoprivende oplevelse for mig.
Historien er skrevet i datid med personalfortælleren hvor vi skifter perspektiv mellem tre forskellige personer: Hans Christian, Molly og morderen.
Hans Christian Andersen er portrætteret som en intelligent, socialt akavet og ret sær mand. Lige præcis sådan en type hovedperson som næsten altid stjæler mit hjerte og Hans Christian var altså ingen undtagelse på dét punkt. Det var interessant at læse om hans indre lille kamp mod sin egen seksualitet, sin plads i samfundet og hans drømme om at blive berømt.
Molly arbejder som skøge i København. Hun er en intelligent, stolt og stærk kvinde, som desværre har fået det lod i livet at være fra en fattig familie. Hun har dog drømme og planer om en bedre fremtid – planer der dog blev spoleret da hendes elskede søster blev slået ihjel. Hun giver dog ikke op af den grund og sætter nu alt ind på at finde hendes søsters morder i retfærdighedens navn og det er virkelig her hendes styrke skinner igennem.
Den sidste person vi følger er morderen. Jeg vil ikke fortælle så meget om den karakter her, da jeg ikke vil spoile noget – jeg ville dog ønske forfatterne havde undladt at skrive disse kapitler, da plottet alt for hurtigt blev afsløret via disse og efterlod meget få overraskelsmomenter i slutningen.
Historien foregår jo i 1834 og forfatterne har virkelig tegnet et skarpt og levende billede af tiden dengang, hvilket også er en af bogens forcer. Miljøet er beskrevet så godt at jeg nærmest kunne lugte de forskellige lugte der er i gaderne og mærke livet der leves og dette var medvirkende til nogle levende scener. Herudover fremstår dialogerne også troværdige for tiden og jeg elsker at de ikke har forsøgt at gøre historien moderne, men været tro mod tiden.
Selve plottet var egentlig også udmærket og godt fundet på – men vejen derhen var altså lidt skuffende, hvis man ser bort fra persongalleriet og de flotte miljøbeskrivelser. Det var alt for forudsigeligt for mig og jeg følte lidt at historien blev trukket unødvendigt meget i langdrag, hvilket også gjorde at jeg enkelte steder kedede mig lidt. Slutningen var jeg dog helt vild med!
Mordet på en havfrue er på mange måder en ordinær og halvkedelig krimi, som dog løftes et niveau op grundet nogle flotte miljøbeskriver, som tegner et fint tidsbillede samt et stærkt og orignalt persongalleri. Sidstnævnte ting trækker lige netop bogen op på fire stjerner for mig og gør også at jeg trods alt er glad for at have fået denne læseoplevelse med.
4 ud af 6 stjerner
Udgivet på Politikens Forlag, september 2019
Antal sider: 414
Seneste kommentarer