Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Callum Doyle er kriminalassistent i New York. Han bor med sin kone og lille datter og kæmper med en hændelse der er foregået tidligere i hans karriere. Nu bliver alt sat på prøve for ham igen. Han bliver tvunget til at isolere sig fra alle omkring han. Fra sin kone, sin datter, sine venner og kolleger. For hvis han nærmer sig dem vil de dø. Der er nemlig én efter Callum. Én som ønsker at afskære ham fra dem han elsker.

Min anmeldelse 

Jeg synes denne her krimi lød spændende og med et lidt psykologisk præg. Jeg fandt tanken om at være helt isoleret fra andre virkelig interessant og tænkte det ville give bogen et præg af psykologisk thriller-stemning, men det gjorde det slet ikke. Det er derimod en krimi med en masse action og et højt tempo – og hvis man er til den slag, så tror jeg man vil synes det er en udmærket krimi.

Jeg var heller ikke specielt vild med persongalleriet. Historien er skrevet i nutid med personalfortælleren hvor vi primært følger Callum. Ganske få steder følger vi dog gerningsmanden, men det var så få steder at vi ligeså godt kunne lade være. Jeg ville ellers have elsket at følge ham lidt mere. Måske fordi jeg fandt Callum Doyle lidt uinteressant. Han har da en spændende nok historie at byde på og det var interessant at opdage hvad der var sket for ham i fortiden og om han nu ville klare at finde gerningsmanden, men som karakter var jeg ikke vildt interesseret i ham. Jeg savnede lidt mere personlighed i ham, som gjorde at jeg følte jeg lærte ham at kende. Dette her er dog første bog i en serie og det kan være det bliver bedre i de senere bøger, men jeg er lidt i tvivl om jeg vil læse dem.
Samspillet mellem karaktererne gav mig også lidt en flad fornemmelse. Nogle steder er det fint, men mange steder mærkede jeg det ikke rigtigt.

Forfatteren beskriver egentlig fint omgivelserne og stemningerne i de forskellige scener, men der var bare ét eller andet som gjorde at det aldrig rigtig blev nærværende for mig og at det ikke føltes rigtig levende, som jeg jo ellers godt kan lide. Det er svært at sætte en finger på præcis hvad, men jeg manglede bare følelsen af, at være en del af fortællingen. Jeg tænker måske det kan skyldes alle de actionfyldte scener der er i bogen, som simpelthen bare ikke fanger mig. Det er fint for mig, med nogle få af dem, som der er i de fleste krimier, men når der er for mange bliver jeg simpelthen tabt. Og det er udelukkende smag og behag. Jeg har en tendens til simpelthen at zone ud når der er mange af disse scener og min hjerne tager på tur andre steder hen – det keder mig simpelthen. Det er ligesom når jeg ser en actionfilm (hvilket jeg virkelig sjældent gør af selvsamme grund). Jeg mister simpelthen fokus. Hvorfor min hjerne reagerer sådan ved jeg ikke, men måske I er nogle der kan genkende dette? I så fald ville jeg ikke give mig i kast med denne bog. Jeg tænker måske også det er derfor jeg ikke rigtig følte samspillet eller Callum Doyle som karakter – jeg var nok for distanceret hele bogen igennem.

Jeg besluttede mig dog for at læse bogen færdig, for jeg var da alligevel investeret nok i bogen til at jeg blev lidt nysgerrig efter at finde ud af hvem der dog ønskede Callum Doyle al den ulykke. Og uden at gå i detaljer med plottet (ingen spoilers her!) så må jeg indrømme at jeg altså også blev skuffet her. Jeg synes altså det var et lidt banalt plot og en anelse langt ude. Jeg troede simpelthen ikke på det. Men det var da alligevel overraskende – jeg havde i hvert fald ikke regnet det ud.

Jeg vil anbefale Paria til krimilæsere der elsker actions og for hvem det psykologiske spil i krimier ikke er så vigtigt. Den er faktisk ikke som sådan dårligt skrevet, men den faldt bare overhovedet ikke i min smag. Jeg giver bogen tre stjerner fordi den trods alt ikke er elendigt skrevet og jeg ikke sad tilbage med ubesvarede spørgsmål. Den er ikke voldsomt dårlig, men den er heller ikke noget specielt.

3 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Bazar (nu Zara),  2016

Antal sider: 363

Oversat til dansk ved Stig W. Jørgensen