Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra Hoi Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Ella er ramt af hjertesorg. Den mand hun i en årrække har tilbragt livet med og som hun var overbevist om endelig ville fri til hende beslutter sig pludselig for at slå op med hende. Hun har tidligere været meget eventyrlysten og beslutter spontant at tage tilbage til en by hvorfra hun har mange gode minder – og som er langt væk fra Melbourne, så hun er sikker på ikke rende tilfældigt ind i hendes ekskæreste. Ella køber simpelthen en enkeltbillet til Paris!
Hun får hurtigt nogle gode bekendtskaber, heriblandt ostehandleren Serge, med hvem hun laver et ret vildt væddemål. Samtidig bliver hun forelsket i og betaget af den charmerende og flotte franskmand Gaston.

Min anmeldelse 

Jeg havde virkelig brug for en vaskeægte feel-good-roman. I ved, sådan en bog hvor man føler ens humør bliver bedre mens man læser den og som efterlader én med sådan en behagelig følelse indeni. En bog som ikke forventer det store af én som læser, men som alligevel bare er virkelig god underholdning. Og det var denne her!

Historien er fortalt i datid med jeg-fortælleren hvor vi hele bogen igennem følger Ella. Hun er næsten 30 år, men er lige blevet forladt af hendes kæreste. Hun er egentlig en eventyrlysten sjæl, selvom dette karaktertræk er gledet lidt i baggrunden med alderen og efter hun kom ind i et seriøst forhold. Dette karaktertræk træder dog igen i karakter da hun bliver forladt, men falder så egentlig lidt i baggrunden igen, da hun forelsker sig i sin nye hjemby. Ikke at hun bliver kedelig, som hun blev præsenteret en smule som før, men hun finder på en eller anden måde bare sig selv og det er en hyggelig udvikling at følge. Som karakter fandt jeg hende egentlig troværdig nok og jeg ønskede virkelig det skulle gå hende godt. Hun er en omsorgsfuld, sød, arbejdsom, lidt naiv og faktisk også ret modig kvinde, som ikke bare lige lader sig slå ud af de små knubs livet giver hende – og så er det da virkelig cool at hun bare rejser til en by, hvor hun ikke kender nogen, mens hun står i en kæmpe hjertesorg. Det tror jeg i hvert fald ikke selv jeg kunne gøre.
Samspillet mellem karaktererne er klart stærkest i den del hvor hun befinder sig i Paris fremfor starten hvor hun erh hjemme i Melbourne. Det skyldes måske at dialogerne mellem hende og hendes ekskæreste i starten af bogen virkede en anelse konstruerede og jeg husker at jeg var lidt bekymret for, at det ville være kendetegnene for bogen, men det blev det heldigvis ikke.

Noget af det jeg var særligt vild med i denne her bog var de fantastiske beskrivelser af omgivelserne og miljøet. Det gjorde scenerne levende og jeg kunne nærmest fornemme stemningen omkring hende i Paris og fik næsten lyst til selv at rejse afsted – hvis man ser bort fra corona-situationen selvfølgelig. Jvf. den vil jeg faktisk helst bare være hjemme og så er det rart når ens bøger kan give én følelsen af, at man faktisk er afsted. Og så fik jeg også helt lyst til at blive sådan en ægte ostespiser, som Ella er. Hun elsker jo ost. Som i vildt meget. Hun elsker ost mere end jeg elsker Pepsi Max og kaffe. Der er altså mange beskrivelser af oste i denne her bog og det lyder måske lidt mærkeligt, men det giver altså god mening. Det er en vigtig ting for hende og en vigtig ting for hele bogen. Den er med til at udvikle hende og er meget kendetegnene for hendes første år i Paris. Jeg har også en klar fornemmelse af, at forfatteren har haft en ret lækker og god resarchdel i forhold til dette emne, for beskrivelserne af de oste er faktisk virkelig lækre og meget troværdige. Jeg overvejer lidt om jeg skal begynde mit eget osteeventyr nu. Selvom det nok er lidt mere lækkert i Paris end i Danmark, men jeg kan vel nøjes.

Noget andet jeg elskede var det flydende sprog og den lette stemning der er hele bogen igennem. Der er da også nogle lidt mere alvorlige scener, men aldrig på den tunge måde. Det bliver opvejet med lidt humor så det nærmest bliver tragikomisk samtidig med at man også får en fin fornemmelse af, at der ligger ægte sårede følelser i Ella og det var lige hvad jeg havde brug for. På nogle punkter er dette her uden tvivl en forudsigelig roman, men der er alligevel så mange overraskende scener og hændelser i, som gjorde at hele læseoplevelsen var virkelig god underholdning.

Jeg vil anbefale Paris. Kærlighed. Ost til chicklit-elskere og andre læsere som søger en  feel-goodroman af god kvalitet. Den vil faktisk være perfekt læsning en sommerdag på altanen, i haven, på stranden – eller bare på sin sofa. Åh, hvor var det her altså bare en skøn læseoplevelse og jeg synes absolut den er noget særligt indenfor sin genre. Derfor giver jeg den også 5 stjerner.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Hoi Forlag, november 2019

Antal sider: 264

Oversat til dansk af Astrid Lindeloff