Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Forlaget skriver:
Da Nicholas Young finder ud af, at hans bedstemor Su Yi ligger for døden, skynder han sig til sit barndomshjem Tyersall Park i Singapore for at være ved hendes side. Men han er ikke alene. Hele Shang-Young-klanen er der for at kappes til sidste blå blodsdråbe om matriarkens formue og smukke besiddelser.
Fra Manila til Suluhavet, fra en kidnapning på en af Hong Kongs fornemmeste privatskoler til et overraskende frieri foran et indisk palads bliver det tydeligt, at kun én ting er større end stenrige menneskers formuer: Deres problemer.

Min anmeldelse 

Dette er den tredje og sidste bog i Crazy Rich Asians- trilogien. Du kan læse mine anmeldelser af de to første bøger her:
Millionæren fra Singapore (#1)
Den kinesiske forlovelse (#2)

Jeg vil absolut anbefale at du læser de to første i serien, før du går igang med den tredje og sidste bog, da man simpelthen ellers vil gå glip af for mange centrale ting for historien og det helt særlige univers, som vi bliver en del af disse bøger. Og selvom du kunne have læst denne her bog selvstændigt, ville jeg alligevel anbefale dig at læse de andre, for denne her bogserie er altså en af de skønneste, skøreste, vildeste og mest fantastiske bogserier jeg nogensinde har læst. Lige netop derfor har jeg også trukket det en anelse ud at læse den sidste bog i serien, for jeg har simpelthen ikke været klar til at sige farvel til de skøre rige asiater, som jeg efterhånden føler mig som en del af – og det er da også lidt vemodigt at jeg nu er færdig med serien. Men den kan jo heldigvis genlæses og det er jeg sikker på at jeg også kommer til på et tidspunkt.

Ligesom i de tidligere bøger fortælles historien her i datid med personalfortælleren hvor vi hele tiden skifter mellem de forskellige personer i bogen. Det er et kæmpe persongalleri, men alligevel har jeg fundet det let at skelne mellem de forskellige personer, for Kwan er virkelig god til at skabe nogle levende karakterer, som har hver deres særegne karaktertræk, der gør at man kan skelne dem fra hinanden. I denne bog kommer vi særligt tæt på Su Yi, som man vist godt kan betegne som matriaken i Young-familien. Hun har i de andre bøger virket som en lidt bestemt og frygtindgydende kvinde, men man får altså et fint indblik i hendes blødere sider heri og det var dejligt at lære hende lidt bedre at kende. Og så var det selvfølgelig også et skønt gensyn, med de andre personer, som vi også kender fra de tidligere bøger. Det har virkelig været fantastiske at følge alle disse personers udvikling gennem de tre bøger og jeg har altså lidt svært ved at give slip – dem kommer jeg altså til at savne. Bevares, nogle mere end andre, men selv de mere usympatiske karakterer har også været vigtige for historierne og jeg ville virkelig ikke have været dem foruden – for hvem skulle ellers have skabt alt det drama?!

For drama er altså nøgleordet i denne serie – og i Rige menneskers problemer er der bestemt ikke skåret ned på det! Den er på nogle punkter lidt mere alvorlig end de andre bøger, men er samtidig ligeså fyldt med intriger, jalousi, kærlighed og nærmest håbløst skøre scener som de andre bøger er. Denne her bog er virkelig det perfekte punktum på en helt fantastisk trilogi!

Jeg vil anbefale Rige menneskers problemer til læsere der elskede de to andre bøger i serien. Og så vil jeg anbefale hele serien til læsere der søger noget anderledes og helt specielt, som kan få alle følelserne op i én. Jeg har i hvert fald selv følt både harme, vrede, sorg og masser af glæde under min læsning af disse bøger.

Det er en serie som mange steder er ret klichépræget, men alligevel er den noget helt, helt særligt – og denne kontrast er bare så passende til den måde karaktererne også er portrætteret i bogen. De svømmer i penge og køber dyre huse, kunst og tøj, men alligevel er de så nærige på andre punkter. Det er virkelig hylemorsomt og det er så svært at beskrive hvor fantastiske disse bøger er – de skal altså bare læses, for det her er virkelig en læseoplevelse, man fortjener at give sig selv!

6 ud af 6 stjerner

 

… og lad mig slutte af med en lille advarsel. Man kan altså godt ende med at få lidt divanykker efter at have tilbragt så lang tid med Asiens rigeste elite, så man pludselig sidder indenfor med solhat og sine fedtede solbriller i sit nattøj – I ved, bare i tilfælde af, at der står en paparazzi udenfor ens vindue?

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag), april 2019

Antal sider: 490

Oversat til dansk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen