Anmeldereksemplar fra: Forlaget Hr. Ferdinand (En del af Politikens Forlag). Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Nina Dean er i begyndelsen af 30’erne. Hun arbejder som madjournalist og kogebogsforfatter, har en tæt og kærlig kreds af venner og familie – hvis man altså ser bort fra det faktum at hendes mor er i en livskrise, der mest af alt minder om en midtlivskrise og har travlt med at realisere sig selv, hendes far er syg med Alzheimers og hendes tætte veninde gennem mange år har stiftet familie og er flyttet til forstæderne. Hun har dog heldigvis sin excentriske veninde Lola tæt på. Nina er single, men leder efter kærligheden og opretter en profil datingapp’en Linx. Dette fører hende til Max, som umiddelbart virker som prinsen på den hvide hest…

Min anmeldelse 

Dolly Alderton har tidligere udgivet memoirsamlingen Alt hvad jeg ved om kærlighed, som handler om at blive voksen både i medgang og modgang. Jeg elskede den bog (min anmeldelse af den kan læses her) og jeg klappede derfor også i mine hænder og jublede lidt da jeg så at hendes skønlitterære debut Spøgelser blev udgivet på dansk. Mine forventninger var tårnhøje og jeg vil allerede nu afsløre at de også blev indfriede.  Åh, hvor jeg elskede Spøgelser altså.

Hele historien er fortalt i datid med jeg-fortælleren  gennem netop Nina. Jeg elsker denne fortællervinkel, når den er så gennemført som her. Hvor selve fortællervinklen er med til at vise os hvem hovedpersonen er gennem dennes tanker, betragtninger og måde at tænke på.
Nina er en både sympatisk og troværdig karakter. Hun har arbejdet hårdt for at få råd til en lejlighed, som ganske vist langt fra er perfekt, men som hun elsker, fordi hun selv har kunnet låne til den og købe den. Det er befriende med en karakter, som ikke bor i en mega lækker lejlighed i Londons centrum, men hvor de små detaljer også er på plads. Det er noget af dét der er med til at gøre historien og Nina så troværdig og noget der går igen hele bogen igennem. Der er bare styr på detaljerne og jeg er vild med det.
Hun er en både underholdende, omsorgsfuld, ærlig, omfavnende, stærk og samtidig sårbar karakter. Hun er bare så skøn, at det er svært ikke at holde af hende. Grundet historiens fortællervinkel er det primært Nina vi følger, men vi møder også nogle bipersoner gennem hende, hvoraf nogle af dem mangler lidt nuancer. Men ikke på den måde at det generer læsningen. For det er helt naturligt; vi møder dem jo udelukkende gennem Nina. Hendes veninde Lola kan I dog godt glæde jer til at møde, hvis I giver jer i kast med denne her bog. Hun er altså noget for sig og jeg elskede hende. Jeg ville faktisk ønske, at der var en hel roman bare med hende også.

Sproget er flydende, historien spændende og jeg var fanget fra start til slut. Den byder på både humor og alvor i perfekt kombination.  Dette var én af de romaner som jeg oprigtigt glædede mig til at læse videre i når jeg lagde den fra mig og som jeg bevidst valgte at holde nogle pauser i undervejs, blot for at den skulle vare lidt længere.

Hvis man selv har prøvet datinglivet som singlekvinde er der formentlig meget genkendeligt i Ninas historie:
Dét at blive ghostet (seriøst, hvorfor gør folk sådan noget?! Det er respektløst, tankeløst og det bør stoppes). Dét at ens veninder begynder at få kærester de flytter sammen med, stifter familie med og ændrer sine prioriteringer. Det er en naturlig udvikling, men det kan godt efterlade én lidt ensom tilbage, selvom man egentlig befinder sig godt nok i sin singletilværelse. Det er en naturlig udvikling i livet, når man bliver voksen og derfor er der heller ingen bitterhed i det. Det er blot en kendsgerning, som man nok ikke helt kan sætte sig ind i, hvis man ikke selv har prøvet det. Frygten for at blive efterladt af dem der før fyldte så meget i ens liv. Alt dette, kombineret med at være ung og have en syg forælder, er portrætteret så fint i Spøgelser.  

Jeg vil anbefale Spøgelser til de der har været gennem datinglivet og ønsker en historie de måske kan spejle sig lidt i. Til veninderne og vennerne til disse. Til mænd der ghoster kvinder, så de rent faktisk kan se hvad de gør ved den anden – og ja, for den sags skyld også til kvinder der ghoster mænd. Nu sidder jeg bare en anelse ærgerlig tilbage over ikke længere at have denne bog til gode – men så må jeg jo bare krydse fingre for at Alderton igen snart udgiver noget nyt. Jeg elskede alt ved Spøgelser og mener absolut den er noget ganske særligt.

 

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet marts 2021

Antal sider: 416

Oversat til dansk ved Giovanna Alesandro