Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Da politiet finder menneskeknogler i saltmarsken udenfor Kings Lynn i Norfolk tror de at de tilhører Lucy Downey – en lille pige som blev kidnappet for ti år siden. Politiet vælger at tilkalde arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, men til kriminalinspektøren Harry Nelsons skuffelse viser det sig at knoglerne er mere end tusind år gamle. Lige siden Lucy forsvandt har Nelson modtaget mystiske breve med både litterære referencer og referencer til rituelle ofringer. Da endnu en pige forsvinder beder han Ruth om hjælp til at tolke brevenes indhold. Mens Nelson og Ruth nærmer sig hinanden og en sandhed sammen viser det sig at Ruth er i livsfare, fordi hun hjælper politiet. Jagten på kidnapperen bliver en kamp mod tiden – både for den forsvundne pige og for Ruth.

“Pigen under jorden” er nummer 1 i serien om arkæologen Ruth Galloway og har allerede taget læserne med storm i hjemlandet – og det forstår jeg virkelig godt.

Allerede fra første side blev jeg suget ind i historien og der blev jeg til sidste side var vendt. De få tidspunkter jeg var nødt til at lægge den fra mig så tænkte jeg på den og glædede mig til at komme hjem og læse videre.

Griffiths er dygtig til at beskrive omgivelserne i bogen, så det stod lysende klart for én. Hun fik beskrevet marsken og dysterheden som ofte er forbundet hermed på så fin vis at selve historien havde en konstant dyster stemning over sig – det kan umiddelbart lyde tungt, men forfatteren skriver også med humor, som særligt ses når vores hovedkarakter Ruth går og tænker for sig selv, hvilket løftede den dystre stemning lidt.

Vi møder flere interessante karakterer i “Pigen under jorden”. Vores hovedperson Ruth er simpelthen fantastisk! Hun bor i et hus ved marsken med sine to katte og arbejder på det lokale universitet hvor hun underviser i arkæologi. Under min læsning fik jeg bare sådan et tydeligt billede af hende. Hun fremstår humoristisk, omsorgsfuld, klog, betænksom og en god kombination af både at være følsom og robust – og så er hun fuldt tilfreds med sit eget selskab. Hun er en virkelig stærk hovedperson som jeg tror mange vil sympatisere med. Vi møder også kriminalinspektør Harry Nelson, som på mange måder fremstår som Ruths modsætning. Han bor med sin hustru,to døtre og fremstår umiddelbart brysk og usympatisk. Vi finder dog løbende ud af at han har mange sider og også er kærlig og dedikeret til sit arbejde. De to fungerer rigtig godt som hovedpersoner begge to, både hver for sig og sammen. De bipersoner vi møder i bogen er også både troværdige, interessante og godt beskrevne. Det er fantastisk at læse en krimi hvor alle karakterer bare fungerer.

Griffiths er også god til at beskrive følelser. Måske er det fordi karaktererne er så godt beskrevne og står så levende for én, men jeg følte virkelig at jeg selv kunne mærke de følelser de gennemgår; både sorg, kærlighed, savn, frygt og frustrationer. Under min læsning kunne jeg heller ikke lade være med selv at gætte med på hvem gerningsmanden var – jeg havde faktisk delvis ret i min antagelse, men blev nu alligevel overrasket, for der er flere plottwists i slutningen.

Tempoet i bogen var tilpas højt. Vi følger løbende efterforskningen samtidig med at vi lærer vores hovedpersoner bedre at kende og der var hele tiden en underliggende spændning, og man kunne som læser følge med hele vejen. Der var lidt ubesvarede spørgsmål tilsidst i bogen, men det er de samme uopklarede spørgsmål som både Ruth og Nelson selv stod med og som der også bliver sat ord på. Det gjorde på en måde historien mere realistisk, men samtidig frustrerede det mig også lidt – jeg manglede simpelthen at finde ud af mere om gerningsmanden og hans motiver.

Jeg vil anbefale “Pigen under jorden” til alle krimiserieelskere! Jeg sidder allerede nu med en længsel efter at læse mere om Ruth og jeg glæder mig meget til nummer to i serien udkommer på dansk.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af Gads forlag, januar 2019

Antal sider: 300